Щатският долар вчера се търгуваше близо до едномесечни дъна, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън разочарова тези, които очакваха по-ясен сигнал за това кога централната банка ще вдигне лихвите.

Вместо това Джанет Йелън наблегна на факта, че решението за лихвите все още се базира на подобряването на състоянието на пазара на труда.

В прогнозите си Фед очаква малко по-ниски лихви в края на 2016 и 2017 г. от прогнозираното през март, а повечето от тези, които определят лихвената политика, предпочитат вдигането на лихвите само веднъж или нито веднъж през тази година.

Всичко това бе прието като негативно за лихвите от страна на инвеститорите и доведе до бърз обрат при лихвите в държавните облигации. Лихвите по двегодишните книжа се понижиха до 0.6411% в сравнение с 0.7660% преди това.

Вследствие на това доларът поевтиня спрямо редица валути. Доларовият индекс се понижи до 94.114, което бе най-ниското му ниво от 19 май насам. За последно се търгуваше на ниво от 94.149.

Еврото поскъпна до едномесечен връх от 1.1358 долара, въпреки риска от това Гърция да изпадне в просрочие по задълженията си, тъй като все още не може да сключи споразумение с кредиторите си.

Самата Централна банка на Гърция вчера заяви, че бъдещето на страната е изложено на риск без сделка.

Спрямо йената щатският долар поевтиня до 123.430, в сравнение с достигнатия преди това връх от 124.465. Еврото се справяше по-добре, поскъпвайки до едно седмичен връх от 140.31.

Единствената основна валута, която не успя да се възползва от слабата щатска валута, бе новозеландският долар, който поевтиня на фона на изнесените данни, че икономическият растеж на Нова Зеландия се е забавил значително през първото тримесечие.

Новозеландската икономика е нараснала с 0.2% през първите три месеца, което е най-бавният темп на растеж от две години. Така ръстът на икономиката на годишна основа възлиза на 2.6% в сравнение със седемгодишен връх от 3.5% преди това.

Кивито изгуби над половин щатски цент в резултат на разочароващите данни, падайки до дъно от 0.6881 щатски цента за деня.

След края на срещата на Фед вниманието на пазара се насочва към срещата на европейските финансовите министри по-късно днес.

Това е поредната възможност Гърция да сключи сделка с кредиторите си, въпреки че шансовете за пробив в преговорите изглеждат все по-малки.