Обстоятелството, че имаше широк обществен дебат за новите цени на тока, които са все още само като проект, изисква информиране на българското общество. За мен няма по-висока трибуна от тази на Народното събрание, за да се чуят мотивите за вземането на решение за повишаване на цените.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.

2015 година е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества, заяви Иванов.

Той е оптимист, че ще успеем да въведем либерализиран енергиен пазар, какъвто ангажимент сме поели към Брюксел.

Иван Иванов подчерта, че енергетиката се намира в тежко състояние и са предприети реформи в няколко насоки. Сред тях са ограничаване на изкупуването на ток от заводските електроцентрали.

Ще се съобразим с европейската наредба и ще създадем справедлив модел за българското общество и индустрия, заяви Иван Иванов. Тези мерки ще доведат до това НЕК да излезе на печалба в края на регулаторния период, добави още председателят на КЕВР.