Китайският милиардер и основател на гиганта в електронната търговия Alibaba - Джак Ма, тихомълком се е сдобил с имение с площ от над 28 000 акра, което включва речни потоци с пъстърва, гори и фабрика за производство на кленов сироп в планинската верига Адирондак в щата Ню Йорк.

Ма е платил 23 млн. долара за имението, което е купил основно с цел запазване на природата, но също така планира да използва и за почивка, според негов говорител.

Имението, което носи името Brandon Park, включва над близо 15 км от река Сейнт Риджис, както и езера, потоци, гори и дървен лагер от 1940 г. Имотът разполага с две жилища, както и с навеси и конюшня.

Земята първоначално е част от съседния Bay Pond - частен резерват, създаден в началото на миналия век от Уилям Рокфелер, съосновател на Standard Oil. През 1939 г. Brandon е придобит от фамилията на Вилхелмина Дюпонт Рос.

През 1999 г. фамилията Рос включва имота в Brandon LLC. Имението е обявено за първи път за продажба през 2012 г. с продажна цена от 28 млн. долара. През 2014 г. тя бе намалена до 22.5 млн. долара.

Ма е купил имота през май чрез компания на име New Brandon LLC.

Той планира да създаде организация с идеална цел, която да управлява Brandon Park, според Джим Уилкинсън, говорител на Ма. Земята, на която живеят елени, е първата подобна инвестиция на Ма извън Китай, където той е известен с това, че подкрепя запазването на природата.

Вижте още: Тримата най-богати хора в Китай имат проблеми

Ма отчасти е привлечен от планината Адирондак заради това, че в миналото районът е успявал да се съхрани независимо от заплахите. Към края на 19-и век горите в планината са намалели значително вследствие на изсичане и на дейността на минната, въгледобивната и хартиената индустрии, което, от своя страна, се е отразило на висококачествената почва, реките и дивата природа.

За да защити горите и водите в района, през 1892 г. щатът Ню Йорк създава паркът Адирондак с площ 6 млн. акра. Brandon Park е част от този парк, от който 2.6 млн. акра са собственост на щата, а 3.4 млн. акра са частна собственост.