Официална резиденция е сградата, в която държавният глава, премиерът или други високопоставени фигури от държавното управление официално пребивават. Често тя е важна част от историята на дадена страна - дворец или крепост, използвана от царе или императори в продължение на векове.

Днес достъпът до тези сгради е ограничен, но си струва да ги посетите, дори и само за да видите екстериора им.

La Fortaleza

La Fortaleza (Крепостта) е официалната резиденция на губернатора на Пуерто Рико.

Крепостта е построена между 1533 и 1540 г., за да защитава пристанището на Сан Хуан - първата от поредицата военни структури, построени за защита на града.

Koninklijk Paleis Amsterdam

Това е един от четирите дворци в Нидерландия, който е на разположение на кралица Беатрикс. Той се намира в западната част на площад Дам в центъра на Амстердам.

Дворецът е построен, за да служи за кметство по време на холандския Златен век през 17 век, а след това се превръща в царски дворец на крал Луи Наполеон и по-късно на холандската кралска фамилия.

Вижте още: 10-те най-скъпи туристически дестинации, построени от човека

Drottningholm Palace

Първоначално построен в края на 16 век, дворецът е официалната резиденция на шведското кралско семейство.

Градините и парковите площи около него са една от основните атракции за туристите. Дворецът включва опера и театър, които работят и до днес.

Hofburg Imperial Palace

Намиращ се във Виена, императорският дворец служи като официална резиденция на президента на Австрия. Това е основната зимна резиденция на Хабсбургите, а дворецът Schönbrunn е тяхна предпочитана лятна резиденция.

В периодите от 1438-1583 и 1612-1806 г. това е седалището на царете и императори на Римската империя, след това се превръща в резиденция на императора на Австрия до 1918 г.

Tokyo Imperial Palace

Разположен в огромен парк, дворецът в Токио е основната резиденция на императора на Япония. По време на разгара на японския балон на недвижимите имоти през 1980 г. той е оценен на малко повече от стойността на всички недвижими имоти в щата Калифорния.

Вътрешните градини на двореца и сградите са затворени за широката общественост, с изключение на 2 януари и 23 декември, когато императорското семейство отваря вратите им.

Palacio Real

Кралският дворец на Мадрид е официалната резиденция на краля на Испания, въпреки че той живее в малкия Palacio de la Zarzuela в покрайнините на града.

Произходът на двореца датира от 10 век, когато маврите изграждат отбранителна крепост на мястото.

Кралският дворец е построен между 1738-1755 г., а крал Карлос III се установява в него през 1764 г.

Buckingham Palace

Бъкингамският дворец в Лондон е главната резиденция на кралица Елизабет II, въпреки че тя е собственост на британската държава, а не лична собственост на монарха.

Предната част на Бъкингамския дворец се използва за смяната на караула, основна церемония в кралстовото и голяма туристическа атракция.

Между май и юли той сменя всяка сутрин в 11:30 часа. В останалата част от годината това се прави през ден, ако времето позволява.

Alcazar of Seville

Първоначално мавританска крепост, тази сграда е един от най-добрите примери за така наречената архитектура Мудехар в Испания.

Сградата е построена в началото на 10 век. След това поколения монарси правят свои пристройки към нея.

Горните й етажи днес все още се използват от кралското семейство и това е официалната резиденция на Севиля.

Вижте още: 15 приказни замъка от цял свят

Grand Palace

Строителството му започва през 1782 г., когато столицата на Сиам е преместена в Банкок. Дворецът служи като резиденция на кралете на Тайланд до мистериозната смърт на цар Ананда Махидол през 1946 г.

Неговият брат - крал Бумибол Адулядей, се мести в друга резиденция. Големият дворец обаче все още официална сграда и често се използва за кралски церемонии.

Белият дом

Белият дом във Вашингтон е официалната резиденция и дом на президента на Съединените щати. Тя е построена между 1792 и 1800 г. и се използва за първи път от президента Джон Адамс.

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. става изключително трудно да се посети и днешните обиколки са достъпни само за групи от 10 човека. Те трябва да бъдат заявени шест месеца по-рано.

Кремъл

Кремъл в Москва е огромен укрепен комплекс, който включва четири двореца, четири катедрали и крепостна стена с кули.

Той служи като официална резиденция на президента на Русия.

Въпреки че две трети от територията му е затворена за посетители, останалата една трета съдържа достатъчно съкровища, които да ви отнемат няколко дни за разглеждане.