Какво е отношението на по-богатите европейски страни по казуса за евентуално напускане на Гърция на еврозоната? Отговор на този въпрос се дава от публикуваната днес статистика на YouGov.

Според нея в Германия се отчита най-голям процент жители, които се обявяват за излизане на Гърция от еврозоната – цели 53%. Едва 29% от германците смятат, че страната трябва да остане в еврозоната, докато 18% нямат мнение по въпроса.

Втори по негативизъм в отношението си към Гърция са финландците, като 47% от тях смятат, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, а 27% - че трябва да остане.

В негативната класация следват Дания и Норвегия, където в подкрепа на излизане на Гърция се обявяват съответно 44 и 36% от анкетираните.

Сред разглежданите страни, най-позитивни в подкрепата си към Гърция са жителите на Франция – едва 33% от тях смятат, че страната трябва да излезе от валутния съюз. Горе-долу е същият процент французи, които смятат, че Гърция трябва да запази мястото си в района, използващ еврото – 32%. 36% от французите нямат мнение по въпроса.

Страната на второ място с най-голямо благоразположение към Гърция е Швеция, като едва 35% от шведите смятат, че гърците трябва да напуснат еврозоната.