През следващите два дни гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност, ако правителството не сключи спешно споразумение за възобновяване на финансовата помощ с международните кредитори, съобщи Reuters, позовавайки се на източници, запознати с гръцката финансова система.

Гръцките банки са затворени от миналата седмица, а клиентите им могат да теглят от банкоматите не повече от 60 евро на ден, но въпреки ограничението, запасите от банкноти бързо намаляват.

Един от цитираните от агенцията източници смята, че запасите от пари в някои банкомати ще свършат още днес, докато друг - висш гръцки банков служител - предполага, че парите в наличност ще стигнат за още ден-два, посочва БТА.

Отварянето на банките, които са затворени от осем дни, за да се запази банковата система, трябва да стане постепенно, до края на седмицата, като разширяват предлаганите услуги, каза вчера заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Франс прес.

Целта е постепенно да отворим отново всички банки и обстановката да се нормализира, каза Мардас, без да посочи срокове, тъй като отварянето зависи "от предложенията на централната банка, от съюза на гръцките банки и от пазарните условия".