Следващата седмица бизнесмен ще прелети половината свят, за да плати пенсията на стар семеен приятел, който стана лицето на гръцката икономическа криза.

Джеймс Куфос, главен изпълнителен директор на компания, който живее в Сидни, е споделил пред Daily Mail в Австралия, че ще лети до Атина в следващите дни, след като благодарение на социалните медии е намерил Йоргос Хацифотиадис, 77-годишният мъж, който бе заснет миналата седмица как плаче пред банков клон в Солун.

След като снимката обиколи света, Куфос е научил, че Хацифотиадис е приятел на покойния му баща - Джордж Куфидис, и че двамата са били съученици.

Хацифотиадис чакаше на опашка пред няколко банки с надеждата да изтегли седмичната си пенсия в размер на 120 евро, но впоследствие изпадна в отчаяние, след като му беше отказано.

Снимките на възрастния мъж, който плаче на паважа и получава помощ от полицай и от мъж в костюм, обрисуваха болката, която изпитват обикновените гърци.

"След като видях снимките, това ме трогна", казва Куфос, добавяйки, че първоначално не е знаел, че Хацифотиадис е стар семеен приятел.

Вижте още: Десет причини защо Гърция фалира и вече не е държава

„Това е невероятна и рядка възможност да се помогне наистина на някого. Казаха ни къде точно живее в селото, където са учили заедно с баща ми. Майка ми (която все още живее в Гърция) се разчуствала, когато видяла историята, и това ме мотивира да направя нещо, казва Куфос

„Аз живея относително комфортно тук, в Сидни. Да видя обаче някой, който е работил цял живот и сега не може да си получи пенсията, за да изхранва семейството си, ми се стори неправилно."

Въпреки че има адреса на Хацифотиадис, Куфос не успява да се свърже директно с него. Впоследствие пуска призив във Facebook с молба за връзка с Хацифотиадис, като казва, че ще плаща пенсията му за период от 12 месеца или колкото е необходимо.

Той също така казва, че ще му плаща по 250 евро на седмица вместо по 170. Така в рамките на часове Куфос успява да намери връзка с възрастния човек.

Куфос казва, че планира да използва част от наследството, което баща му му е оставил, за да помогне на Хацифотиадис и твърди, че това би била и волята на баща му. От вчера той е събрал четири или пет хиляди евро и от други хора, които искат да помогнат.