С влошаването на положението в страната гърците се заеха с шопинг.

Правителството наложи капиталови ограничения, а банките ще бъдат затворени поне до утре, тъй като парите свършват, а спасителните средства не се задават.

И докато някои хора използват оставащите им евро, за да купуват неща от първа необходимост, други пазаруват сериозно в магазините за електроника, купувайки си компютри на Apple Inc. и игрални конзоли Sony PlayStations, за да използват лимита на кредитните и дебитните си карти, докато търговците все още приемат плащания с тях.

“Хората харчат парите, с които разполагат в банката, защото в противен случай се страхуват, че няма да могат да си ги получат,” споделя пред Bloomberg Наташа, продавач в магазин от веригата за електроника Plaisio Computer SA, в Атина. “Компютър Mac е нещо, което запазва стойността си,” добавя тя.

Вижте още: До дни гръцките банки остават без пари в наличност

Това е последната глава от петгодишната криза за гърците, на фона на отказа на тяхното правителство и на тях самите да приемат още ограничения в замяна на нови спасителни средства.

Гърците са изтеглили около 40 млрд. евро от банките от декември насам.

В момента лимитът за теглене от банкомат е 60 евро на ден, докато ограничения върху плащанията с дебитни и кредитни карти не бяха наложени. Гърците са се втурнали да пазаруват сериозно преди проведения в неделя референдум, според Антонис Заирис, вицепрезидент на Асоциацията на търговците на дребно в Гърция.

“Това бе краткосрочен феномен, предизвикан от паника и заплахи,” казва той, добавяйки, че очаква по рафтовете в магазините да има дефицит на стоки в следващите 10 дни.

В Delhaize Group, която е собственик на втората най-голяма верига за продажба на хранитлени продукти на дребно в Гърция, търсенето на хранителни продукти е на пикови нива, казва говорителят Франк ван Деле. От веригата супермаркети Lidl също обявиха, че отчитат ръст на пазаруващите.

Местната преса засегна идеята за „подстрижка“ на депозитите, по подобие на това, което се случи в Кипър през 2013 г. с всички сметки с по над 100 000 евро. Правителството обаче не е обсъждало подобна мярка, заявиха от Министерството на финансите.

“Притеснявам се от това, че ще приберат част от депозитите,” казва Константинос, 33-годшен брокер на недвижими имоти, който току-що е похарчил 400 евро за конзола PlayStation. “Не мисля, че ще ни изхвърлят от еврозоната, но това, което предстои, ще бъде по-лошо.”

Икономиката на страната вече се е свила с около 25% за последните шест години, докато безработицата е на най-високото ниво в Европа, като младежката безработица е над 50%.

На някои места вече има недостиг на лекарства, а вероятността от по-дълга банкова ваканция и ограничения на вноса оставят хората в безизходица, тъй като те се страхуват да напуснат домовете си, ако са изтеглили и държат спестяванията си вкъщи.

“Какъв телевизор? Какъв лаптоп?,” казва 65-годишният пенсионер от Атина Янис. “Няма пари. Имам колкото да си платя сметките и за храна и това е. Ако ми се наложи спешно да викна водопроводчик например, нямам с какво да му платя.”

Вижте още: Уплашени гърци крият евро зад плочки в банята

Тези, които могат да плащат с карти, често правят покупки от страх, че магазините ще се изпразнят. В първия уикенд след налагането на капитлови ограничения баровете на плажа в атинското преградие Глифада не са пълни, както обикновено в горещ летен ден. Въпреки това магазините около площад Синтагма са имали изключително много работа.

Dixons Carphone Plc, която притежава най-голямата верига за електроника в Гърция, отчита ръст на клиентите във всичките си близо 100 магазина в страната. Търсенето отчасти се дължи на опасенията, че Ципрас няма да може да сключи сделка и цените ще скочат, ако Гърция излезе от еврозоната, казва Чарлз Алън, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Четиридесет и четири годишната Елизабет, която живее в Атина и работи в сферата на туризма, казва, че ще си купи лаптоп, “защото после може да няма такава възможност.”