Когато Антонис Кантас, заместник директор в дирекцията по обществени поръчки към Министерството на отбраната на Гърция, се изказал срещу закупуването на скъпи германски танкове през 2001 г., представител на германския производител наминал през неговия офис, за да остави една чанта за него. В нея имало 600 000 евро.

Други производители на оръжия, желаещи да сключат сделки, също се отбивали в офиса на Кантас, като някои от тях му обяснявали тънкостите на международното банкиране, след което го подкупвали с депозити в чуждестранни сметки.

По това време Кантас, който е бивш военен, не разполагал с правомощия да взема решения сам. Корупцията обаче била толкова разпространена в гръцкото министерство на отбраната, че дори и мъж с неговата длъжност, както той свидетелства наскоро пред съда, успял да натрупа близо 19 млн. долара само за пет години на поста, пише New York Times.

Гърците са обръгнали на истории за корупция, но дори и те бяха шокирани от признанията на Кантас, който наскоро бе арестуван по обвинения в пране на пари и действия в ущърб на гръцката държава.

Никога преди това държавен служител не е разкривал такава информация за корупцията в някое от гръцките министерства. В определени периоди Кантас, който свидетелства през миналата седмица, споделил пред властите, че е приемал толкова много подкупи, че не може да си спомни подробности.

Признанията на Кантас, които той се надява, че ще му донесат по-лека присъда съгласно нов закон, накараха много гърци да се надяват, че най-накрая стават свидетели на края на ширещата се в страната корупция, която отчасти доведе Гърция до настоящата криза. В последните години неколцина бивши държавни служители бяха осъдени за корупция и вкарани в затвора.

Свидетелските показания на Кантас обаче пораждат още по-широко недоволство насочено по-конкретно към Германия, която сериозно критикува Гърция за финансовата криза, в която се намира. Ако показанията на Кантас са верни, те описват как производителите на оръжия от Германия, Франция, Швеция и Русия са предлагали масово подкупи, за да продават на правителството оръжия, които то не може да си позволи и които според експерти са били на завишени цени и не от най-високо качество.

Въпросните 600 000 евро, например, са купили мълчанието на Кантас по въпроса с танковете. Впоследствие страната купува 170 от тях на обща стойност 2.3 млрд. долара.

Още по-абсурдното при тази покупка, която почти изцяло е финансирана с кредит, е, че министерството на практика почти не закупува муниции за танковете. То също така купува изтребители без системи за електронно насочване и плаща повече от 4 млрд. долара за шумни подводници с множество проблеми, които все още на са завършени и на практика стоят изоставени в корабостроителница близо до Атина.

В разгара на кризата, когато все още не е ясно дали Гърция няма да бъде изхвърлена от еврозоната и доста преди подводниците да бъдат завършени, гръцкият парламент одобрява окончателното плащане в размер на 407 млн. долара за немските подводници.

Гърция влиза в лек териториален конфликт с Турция през 1996 г. Според бивш служител на министерството на отбраната страната харчи 68 млрд. долара за оръжия в следващите 10 години, по-голяма част от които са заеми.

За да получат тези сделки, за които е трябвало одобрението на високопоставени служители от армията и министерството, дилърите на оръжие са похарчили над 2.7 млрд. долара за подкупи, според разследващия журналист Тасос Телоглу.

Кантас не е имал правомощията да сключва сделки, но е могъл да ги разваля, защото е бил считан за експерт по оръжията, според Телоглу.

Кантас в крайна сметка е бил издаден от своя банкер. Подобно на много други гърци Кантас носел пачки с пари на банкера си, който летял до Швейцария, за да ги депозира, когато се натрупвали достатъчно големи суми.

Веднъж банкерът обаче дал назаем 500 000 евро от парите на Кантас на представители на германската компания Siemens. След това банкерът позволил на Siemens, срещу която се води разследвана за предлагане на подкупи в Гърция, да преведе средствата директно в швейцарската сметка на Кантас чрез Dresdner Bank.

Разследващите органи, които следели действията на Siemens, открили името на Кантас сред списък с хора, на които компанията била изпратила пари. Така Кантас трябвало да обясни откъде са дошли тези 500 000 евро в неговата сметка. Отначало той казал, че са от продажбата на картини, но бил изобличен в лъжа.

След като бил арестуван в различни свои показания Кантас обяснил за сложната схема от банкови сметки и офшорни компании, в които били съхранявани неговите подкупи. Когато се появи така нареченият „списък Лагард” в който фигурираха гърци с швейцарски банкови сметки, Кантас бързо мести по-голяма част от парите си в Сингапур.

Кантас споделил пред властите, че в един момент дори той бил учуден от стойността на предлаганите подкупи. Дилър на оръжия му предложил ''3 млн. долара или евро,'' за да одобри закупуването на противотанкови снаряди, като дори Кантас не повярвал, че сумата е реална. Дилърът обаче спазил обещанието си като депозирал част от парите в швейцарски сметки и му дал 700 000 евро в брой, които Кантас държал в мазето си, докато успее да ги придвижи до банката.

Кантас е признал, че е взел подкуп при сключването на 12 договора – шест с германски компании и по два с френски, шведски и руски търговци на оръжия.

Когато събрали сумите от всички подкупи, за които Кантас си признал, че е взел, властите не могли да възстановява всички средства в неговите сметки.

Запитан за това разминаване Кантас казал, че е заработил 2 млн. евро от подкупи още докато бил в армията. Освен всичко това, той споделил, че направил и добри инвестиции с парите. ''Ще ви го докажа, когато дойдат извлеченията от банките,'' казал Кантас.

Според властите обаче Кантас знае още неща и вероятно има още укрити пари. ''Той не ни каза нищо, което ние да не знаем,'' е споделил един от следователите. ''Трябва да разкаже за всичко останало.''