Гърция е отправила официално искане за нов спасителен заем от фонда за помощ на еврозоната Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism – ESM).

"ESM получи гръцката молба", обяви говорител на фонда днес, цитиран от агенция Reuters. Молбата пристига само няколко дни преди крайния срок за постигане на споразумение.

Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната трябва да обсъди искането, което формално е адресирано до председателя й Йерун Дейселблум, съобщи БГНЕС.

Гръцкото искане беше първото изискване на лидерите от еврозоната след референдума в неделя, на който Гърция отхвърли строгите икономии в замяна на нови източници на финансиране.

За да се получи новата помощ, Атина трябва да представи цялостен план за реформи в еврозоната до четвъртък вечер, преди срещата на върха в неделя. Лидерите обявиха неделя като "крайния срок" за спасяването на Гърция от фалит и излизане от еврозоната.

Европейски източник разкри, че искането е за нова програма с продължителност три години в замяна на серия от мащабни икономически реформи.

Няма да има телеконференция на финансовите министри след отправената молба на Гърция, но искането ще бъде разгледано на работната среща на Еврогрупата по-късно днес.

Тази сутрин гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че е уверен, че Атина ще спази крайния срок, определен от лидерите за спасителна сделка.