Надеждите за намиране на решение на гръцката криза стават все по-големи. Как и дали обаче това ще се отрази на търговията на БФБ през тази седмица? Мнение по този въпрос дават водещи пазарни специалисти.

Министър-председателят на Белгия: Имаме споразумение за Гърция

Дамян Колев, брокер във Варчев Финанс

Търговията на днешната сесия и седмицата, като цяло, ще бъде под знака на договорките, които ще текат в следващите дни за пакета от икономически мерки, които Гърция трябва да приеме, за да получи жизнено необходимия й спасителен пакет.

Ситуацията остава несигурна, като инвеститорите ще останат предпазливи и едва ли ще видим засилване на активността, освен при негативен развой за съседната ни държава, което отново ще предизвика разпродажби по ликвидни позиции, при всички условности на термините „активност“ и „ликвидност“, разбира се.

Текущо се публикуват отчети за второто тримесечие, както и планирани ОС на акционерите, които могат да повлияят краткосрочно върху цените на една или друга компания, но не и върху сантимента на пазара.

Голямата картина показва нисък интерес от страна на местни и чуждестранни институционални инвеститори.

От 01.04.2015 до сега SOFIX пада с 8.7 %, а от началото на годината с 9.66% като е изтрит целият положителен резултат от края на 2013 г. до сега. Най-сериозен е натискът при финансовите компании и банките. Там спадът е в пъти спрямо основния индекс, така че при евентуален позитивен импулс те ще поведат „биковете“ на пазара.

Николай Ваньов, CFA, експерт отдел „ФИ и деривати“

Изключително ниски обеми, слаб интерес и задълбочаващ се спад на индексите – това бе картината на БФБ, която наблюдавахме не само през изминалата седмица, но и през последните месеци.

Липсата на каквито и да е промени и търсения за положително развитие на ситуацията на родния капиталов пазар, поне понастоящем, гарантира продължаването на тази тенденция, може би с изключение на задълбочаване на пониженията по основните индекси, които могат да навлязат в нещо, което на един нормален пазар може да бъде определено като корекция.

Колкото до очакванията ми за сесиите през настоящата седмица, те са свързани с липса на каквато и да е промяна.

Ликвидността по основните индекси ще продължи да бъде изключително ниска, а пазарите ще бъдат движени от спорадични сделки.

Като цяло, ако не станем свидетели на позитивно развитие от страна на основните регулатори и БФБ, които да приложат позитивни стимули за атрактивни листвания на родната борса, инвеститорският интерес ще продължи да отслабва, като ниската ликвидност ще се превърне в повече от правило на БФБ.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.