Първа оставка на гръцки министър след постигнатото вчера споразумение с еврозоната и международните кредитори вече е факт. С поста си се разделя Никос Хунтис, ротационен министър по европейските въпроси и депутат на управляващата партия СИРИЗА.

Той ще бъде заменен от журналиста Йоргос Куритис, който означава, че значителното мнозинство на СИРИЗА в парламента няма да бъде засегнато, коментира вестник "Катимерини".

Междувременно, след среща с премиера, военният министър Панос Каменос заяви, че при 17-часовите преговори в Брюксел гръцкият премиер Алексис Ципрас се е сблъскал с опит за отстраняването му от страна на няколко държави от еврозоната.

По думите му става дума за опит за преврат от страна на Германия, Холандия, Финландия и балтийските страни. "Ципрас е бил заплашван с крах на банките и пълно изземване на влоговете още в утринните часове (на понеделник). Този шантаж е продължил до сутрешните часове. Пред такива заплахи премиерът не е имал друга възможност, освен да отиде на споразумение", подчерта Каменос.

Според него обаче Ципрас е отишъл толкова далеч, че е приел споразумение, което излиза извън рамките на споразумението между (гръцките) политическите лидери. "В знак на добра воля и въпреки че това бе против нашата съвест, ние сме се съгласили", отбеляза Каменос, цитиран от БГНЕС.

По думите му партията АНЕЛ няма да подкрепи споразумението с кредиторите, но ще остане в управляващата коалиция. "Не сме съгласни с предложенията на кредиторите. Не може да ги приемем", заяви министърът.