Днес официално е постигнато споразумение между международната общност и Иран относно ядрената програма на страната, според участник в преговорите, пожелал анонимност.

Това е станало благодарение на компромис от страна на Вашингтон и Техеран, който ще позволи на инспекторите на ОН да имат достъп до военни обекти в страната, за да изпълняват задълженията си.

Незабавен достъп по желание на инспекторите до всеки обект обаче няма да бъде задължително предоставян или ако бъде предоставян, това може да става с известно закъснение, е една от позициите на Иран, залегнали в споразумението.

Тази „вратичка“ среща много критики от наблюдателите, защото се смята, че ще даде време на Иран да заличава следите си от използването на ядрената програма за военни цели.

Според представителите на Иран в преговорите, страната никога не е разработвала ядрено оръжие и поради тази причина е отхвърляла исканията за мониторинг над определени военни обекти.

Очаква се сделката да влезе в сила до края на месеца, която да ограничи ядрената програма на Иран в дългосрочен план и да бъдат отменени наложените над страната санкции.

Сделката доведе до поевтиняване в цената на петрола на международните пазари, предвид на очакваното увеличаване на производството от страна на богатата на петрол страна. Брентът с доставка през август загуби близо долар днес и се търгува при нива от 56.64 долара за барел.