Едно от ключовите условия за постигнатото споразумение за отпускане на 86 млрд. евро финансова помощ на Гърция срещу реформи е приватизационният фонд, в който Атина ще прехвърли активи на стойност около 50 млрд. долара.

Фондът, който трябва да бъде одобрен от гръцкия парламент до сряда, след това ще набира средства за Гърция или чрез продажбата на активи, или чрез печелившото им управление.

Фондът ще бъде разделен, като половината от тези 50 млрд. евро ще бъдат използвани за рекапитализация на банките, 25% за покриване на задължения, а останалите 25% ще бъдат реинвестирани в гръцката икономика.

Вижте как ще изглежда всичко това малко по-подробно, според CNBC:

Защо Гърция има нужда от приватизационен фонд?

Фондът ще играе ролята на застрахователна полица за кредиторите от еврозоната, според които Гърция постоянно не спазва обещанията си за реформи.

Например, част от приватизационните реформи, които формираха предишната сделка за спасителни средства за Гърция от 2010 г., все още не са изпълнени.

Какво ще има във фонда?

Според разпространеното изявление след срещата, което предоставя подробности около евентуалната спасителна сделка за Гърция, фондът ще включва "ценни гръцки активи." Този фонд също така ще бъде регистриран в Гърция и ще се управлява от гръцките власти, макар и под надзора на "съответните европейски институции".

Засега няма повече подробности за това какви гръцки активи ще има във фонда, но в него вероятно ще бъдат включени големи публични компании, както и дялове в гръцки банки, електрически и комунални компании и летища. Има спекулации, че фондът може да включва и държавна земя и имоти.

С колко време разполага Гърция, за да продава активи?

Според изявлението, активите във фонда ще бъдат продавани за срока на заемите, отпускани от кредиторите.

Тази първоначална идея има за цел да покрие финансовите нужди на Гърция за период до три години, но заемите, отпускани от Европейския механизъм за са по-голям срок от 10 г., което означава, че Гърция разполага с време, за да продаде част от държавните си активи.

Какво казват инвеститорите?

"Мисля, че нещото, което прави този фонд надежден, е: не се търси продажба „на пожар“ на гръцки държавни компании. Те не казват, че гърците трябва да продадат компании за 50 млрд. долара и да им дадат парите, колкото се може по-бързо.

Те прехвърлят компании или части от тях във фонда и ще управляват тези компании с цел печалба и по начин, по който да генерират максимална доходност," казва Джим Лийвис от най-голямата компания за управление на активи във Великобритания M&G.

"Така че за мен е важно, че няма да има разпродажба „на пожар“ на компании, защото това би реализирало много по-ниска стойност за гръцкия народ и би било унизително да си принуден да продаваш активите си на капиталисти от цял свят, които идват, за да препродадат компаниите ти."

От друга страна, кредитният анализатор в LNG Capital Гари Дженкинс казва, че сумата от 50 млрд. евро съвпада с прогнозираната от МВФ стойност на потенциалната приватизация в Гърция още през 2011 г. От тогава стойността на тези активи почти сигурно е намаляла.

"С колко? Невъзможно е да се каже дори за мен, но като начална точка трябва да видим с колко пада пазарът на акции в Гърция от тогава? 40%?," казва Дженкинс.

"Може би най-доброто нещо, казано за приватизационния фонд, идва от устата на Ципрас, който гордо заяви, че е попречил на гръцките активи да напуснат страната - в смисъл, че управлението на фонда ще става в Гърция. Ако беше подписал предложената му сделка преди няколко седмици, сега нямаше да има такъв отделен фонд," казва Дженкинс.

"В същото време се чудя какво мислят гръцките служители в тези компании за това, че един ден ще бъдат ръководени от чужденци. Сигурен съм, че ще бъдат доволни и въобще няма да има протести... ," добавя той.