Понякога имаме нужда от повече от почивка, за да се чувстваме добре и да се преборим с изтощението. Може би трябва леко да променим начина си на живот.

Вижте няколко съвета от д-р Холи Филипс за изданието Real Simple, относно няколко лесни начина, с които да победим умората.

Записвайте си

Д-р Филипс иска от всички свои пациенти, които се оплакват от преумора да си видят дневник. В него те трябва да записват какво ядат, колко часа са спали и с какви притеснения са се сблъсквали всеки ден. Когато прочетеш това веднага виждаш къде се изцежда енергията на човека.

Слушайте тялото си

Минете мислено през тялото си от горе надолу. Има ли дискомфорт някъде?

Внимавайте за стойката на тялото. Изправете се. Лошата стойка ви изморява. Поемете дълбоко въздух. Тази кратка медитация ще ви даде енергия.

Дишайте правилно

Не се замисляме над дишането си, но то е важно.

Внимавайте как дишате поне за час. Дишайте дълбоко – от диафрагмата, а не от гърдите. И през носа, а не през устата.

Спете сами

Не завинаги. Но ако ви се налага да се справите с хронична умора, трябва да се постараете да елиминирате всякакви дразнения.

Виж още: 10-те най-големи убийци на продуктивността

За това си дайте 7 дни, в които ще спите сами в стая. Махнете всякаква електроника. Ако не ви е възможно да спите сами в стая, поне си осигурете отделни завивки.

Никога не стойте седнал повече от един час

Продължителното седене води до неправилно дишане и намаляване на сърдечния ритъм.

Все повече изследвания показват, че хората, които седят много умира по-млади. Нагласете си аларма и на всеки час станете и се разходете за около 2 минути.

Вземайте си дрямки

40-минутната дрямка следобед е най-полезна за здравето.

Внимание – ако усетите, че ви трябва повече от 40 минути, най-вероятно не сте си доспали, а дрямката не заменя пълноценно липсата на сън през нощта.

Яжте истинска храна

Колкото по-естествена е храната, толкова по—добре, Избягвайте пакетираните неща.

Не пропускайте закуската!

Изследвайте хормоните си

Преди менструация много жени се чувстват напрегнати и „подути“, което може да пречи и на съня им. В тези периоди се старайте да си почвате повече.

Ако проблемите продължават – изследвайте хормоните си. Някои заболявания на щитовидната жлеза, примерно, предизвикват умора.