La Paz's Mi Teleferico отвори само преди една година, но лифтът вече е подобрил живота на хиляди хора, живеещи в гъсто населената боливийска столица Ла Пас.

Този невероятен обществен транспорт черпи енергия от слънцето, не замърсява околната среда и е много по-безшумен от един трамвай, например. Освен това осигурява на своите пътници отлична гледка към града и Андите.

Най-дългата въздушна трамвайна система в света свързва градовете Алто и Ла Пас, като преминава на 4000 метра надморска височина. Така съоръжението чупи и още един рекорд – този за лифт, разположен на най-голяма надморска височина.

Огромните, плаващи във въздуха шушулки демонстрират невероятните размери и гъста населеност на боливийската столица.

Трамвайната система е дълга 11 километра. В момента тя има три линии, но се очаква да заработят още шест.

В момента разполага с 10 станции в рамките на трите линии. Кабинките тръгват на всеки 12 секунди, а мрежата е отворена 17 часа в денонощието.

Вижте още: Градовете с най-добро метро в света

Построен от австрийската компания Doppelmayr, лифтът има капацитет от 18 000 пътници на час. Системата е планирана да подобри живота на хиляди пътуващи, които да избегнат бълващите дим автобуси и огромните задръствания по време на пиковите часове.

Всяка кабинка черпи енергия от слънчеви панели, а въздухът в тях е в пъти по-чист от този на земята.

До идеята за този лифт се стига, след като се оказва, че метрото не е вариант за Ла Пас, тъй като под града има прекалено много подземни реки. Така се създава системата, която спестява много време и пари на пътуващите, намалява трафика в града и е изключително щадяща за околната среда.

Единственият недостатък на въздушната трамвайна система е близостта й до къщите. Кабинките преминават толкова близо до прозорците, че всички пътуващи могат да видят какво е сервирано на масата за вечеря.

И докато някои жители се спасяват с нови пердета от това нахлуване в личния живот, други поставят рекламни банери на покриви и стени, за да си докарат допълнителни доходи.