Европейската централна банка (ЕЦБ) е предоставила тайни кредитни линии на България и Румъния като част от по-общите усилия да убеди чуждестранните регулаторни органи да не спират финансирането на местните клонове на гръцки банки, пише FT.

Новината за задкулисната подкрепа за подразделенията идва на фона на вчерашното решение на ЕЦБ да отпусне допълнителни 900 млн. евро спешни средства на гръцкия финансов сектор.

Гръцките банки Piraeus, National Bank of Greece, Eurobank и Alpha Bank имат значителни активи в Централна и Източна Европа. Ако тези активи бяха прибрани от местните власти, банките майки щяха да получат незабавен капиталов удар, което потенциално можеше да довърши гръцката финансова система.

“Притесненията са, че ако някоя държава първа врътне кранчето, всички други ще я последват,” е заявил източник, запознат със ситуация.

Според същия източник ЕЦБ е създала специални “суапови” споразумения, или двустранни кредитни линии с Румъния и България, за да ги увери, че гръцките банки в двете страни ще имат подкрепа и финансиране по време на настоящата криза.

Подобни суапови линии, които дават възможност на чуждите централни банки да вземат заеми от ЕЦБ и да кредитират с тези пари на местно ниво, бяха използвани по време на финансовата криза в еврозоната, но обикновено бяха обявявани публично.

Сегашните кредитни линии за България и Румъния бяха потвърдени, а създаването им е било с цел да предотврати съответните централни банки да направят нещо “прибързано” и да им гарантира, че ЕЦБ ще бъде кредиторът от последна инстанция, ако гръцките клонове срещнат проблеми.

От Централната банка на Румъния са отказали да коментират финансирането. От финансовата институция са заявили, че местните клонове са “в добро състояние”, добавяйки, че могат да откажат да позволят на акционерите да изтеглят депозити и също така могат да увеличат ликвидността от местната централна банка, ако положението се влоши.

От Българската народна банка (БНБ) пък са казали, че местните банки с гръцки акционери са “независими във финансово и оперативно отношение” и че са с нива на ликвидност и капитали над средните за България. “Евентуални бъдещи мерки ще бъдат комуникирани с политиката на БНБ и ЕЦБ,” се казва още от нашата централна банка.

От ЕЦБ са отказали да коментират пред FT.

ЕЦБ също така следи ситуацията ежедневно и в Албания, Македония и Сърбия, където гръцки банки също развиват дейност.

По-рано днес агенция Reuters съобщи, че гръцката Eurobank ще изкупи около 80 клона на Alpha Bank в България. Вижте още тук.