Напълно очаквано, ЕЦБ запази нивото на лихвите без промяна при рекордно ниските им стойности днес, като президентът на банката Марио Драги най-вероятно ще бъде изправен пред трудни въпроси по време на пресконференцията днес.

В същото време финансовата институция запази обема на обратно изкупуваните активи при 60 милиарда евро на месец.

Това, което интересува почти всички пазарни участници, е свързано с отношенията между ЕЦБ и подпомагането на Гърция.

„Темата за Гърция най-вероятно ще доминира по време на днешната пресконференция на ЕЦБ“, според Крис Сциклуна, главен икономист в Daiwa Capital Markets.

Досега ЕЦБ подпомагаше Гърция посредством Фонда за предоставяне на спешна ликвидност (Emergency Liquidity Assistance). Тези средства на практика идваха от централните банки на всяка една членка на еврозоната.

До момента ЕЦБ запазваше лимита на ликвидната помощ към Гърция от фонда ELA при ниво от 89 милиарда евро. През изминалата седмица обаче от там решиха да увеличат тази помощ - ход срещнал, широка критика от страна на някои членки.

Драги най-вероятно ще трябва да даде отговор на решението си от миналата седмица пред журналистите днес.

Междувременно решението на ЕЦБ инициира задълбочаване на поевтиняването на еврото спрямо долара. Единната валута се понижи до нива на търговия от 1.0865.

Спадът на еврото не пречи на ръста на европейските индекси, като немският Dax се повиши до нива на търговия от над 10 700 пункта. Отваряне силно на положителна територия сочат и фючърсите на щатските индекси.