Миконос не е Гърция. Това е посланието от страна на бизнеса на ветровития остров, който е известен най-вече със спиращите дъха морски гледки и бурния си нощен живот.

В Nammos, който е най-популярният дневен ресторант/клуб в Миконос, шампанското се лее, хаус музиката не спира, а младежи танцуват върху масите по бански и плувни шорти. Цените са височки – около 15-20 евро за коктейл.

Това обаче не спира туристите, които се опитват да си направят резервация. В петък тези, които са искали да обядват в ресторанта, е трябвало да чакат около 2 часа, пише CNBC.

"Миконос е в свой собствен балон. Туристите продължават да почиват тук, въпреки опасенията около финансовото състояние на Гърция," казва Джакопо Раваня, собственик на модния бутик Caravana Montacristo. Магазинът е препълнен с туристи от Австралия и Великобритания по времето, когато Раваня говори с екипа на CNBC.

"Животът е хубав, а бизнесът върви добре," казва Милена Спата, собственик на магазина за ръчно изработени бижута Luna. Според нея приходите й това лято са с 20% повече от миналото.

За разлика от Атина, в Миконос няма протести и бунтове.




На въпрос дали са гласували на реферндума, няколко други собственици на магазини споделят, че са гласували с "да," отбелязвайки, че ги интересува ролята на Гърция в еврозоната.

На пръв поглед хората в Миконос се опитват да се дистанцират от политическата и финансовата драма в Атина, но това не означава, че бизнесът не е бил засегнат.

Красивият плажен клуб и ресторант Scorpios, открит едва преди осем седмици на частен плаж в Миконос, вече е трябвало да промени менюто си заради капиталовите ограничения по прехвърлянето на средства в чужбина.

Банковите ограничения създават затруднения на Scorpios да предлага чуждестранна бира, вино, домати, гъби и морска храна, казва собственикът Томаха Хайн пред CNBC.

От друг ресторант на плажа в Миконос казват, че не могат да предлагат френски и италиански вина на гостите си в последните три седмици. "Опитваме се агресивно да налагаме гръцко вино и алкохол, но това невинаги се получава с клиентите, които имат изтънчен вкус."

С отварянето на банките вчера и напредването на сделката между Гърция и кредиторите й, собствениците на заведения са уверени, че скоро ще могат да предлагат вносни продукти. "Това е приоритет за нас," казва собственик на заведение.

В индустрията на ресторантите и нощните клубове има и съкращения на фона на гръцката криза. Хайне споделя, че е трябвало да намали с 40% броя на служителите си поради несигурността около преговорите за нов спасителен план. "Просто не бях сигурен какво ще се случи и трябваше да се подготвя за най-лошото."

На фона на признаците за подобряващите се отношения между Гърция и Германия, Хайне, който е роден в Германия, но работи в Гърция през последните 15 г., казва че ще наема нови служители в следващите седмици. "В момента в нашия ресторант е трудно дори да си направиш резервация," казва той.

Въпреки малките промени в менютата и броя на служителите в заведенията, животът на туристите изглежда безпроблемен.

Миконос не е дестинация само за любителите на музиката и партитата. Тук на почивка идват и много семейства.

"Идвам със семейството си всяка година и това лято не е по-различно от друг път. Сега просто трябва да имаш малко повече пари в брой", казва 55-годишен австралийски турист.

Кешът е цар. Докато банките отварят отново, няколко заведения споделят пред CNBC, че в следващите две седмици ще приемат плащания в брой вместо с кредитни карти, докато дейността на гръцките банки не бъде възстановена напълно.

На въпрос дали приемат кредитни карти, повечето ресторанти и магазини, с които е разговарял екипът на CNBC, споделят, че предпочитат кеш, но с неохота приемат и плащания с карти, ако туристите не разполагат с пари в брой.

В крайна сметка туризмът е основният източник на доходи за острова и гражданите трябва да са приятелски настроени към туристите, независимо от това какво се случва в Атина. Животът трябва да продължи и това е картината, която жителите на Миконос се опитват да обрисуват.

Нека шампанското се лее.