Азиатските индекси се понижиха днес, след слабото представяне на щатските и поскъпването на долара, на фона на добрите данни за щатската икономика.

Южнокорейската икономика регистрира най-слабото си нарастване от шест години насам през второто тримесечие, следствие на слабото представяне на износа.

Вижте още: Кешът на Apple за пръв над 200 милиарда долара

Японският износ пък е регистрирала по-добър от очакванията ръст през юни, но все още върху икономиката тежат опасенията от забавянето на Китай.

Индексът, следящ представянето в региона, се понижи с 0.2%, но все още е над дъното си от година и половина, достигнато на 8 юли.

Японският Nikkei за пореден път се разграничи от настроенията на останалите пазари и добави 0.4% към стойността си, подпомогнат от слабата йена. Австралийските акции загубиха 0.2% от стойността си.

„Азиа остава едно от светлите петна по отношение на световната икономика, като Китай и Индия продължават със структурните си реформи“, според Кенет Акинтеу, портфолио мениджър в Aberdeen Asset Management, цитиран от CNBC.

Капиталовите потоци към фондовите пазари са билиз позитивни за седмицата до 15 юли в Азия, докато в Латинска Америка продължават да са отрицателни, според данни на BNP Paribas.

Силата на долара продължава да предопределя лошото представяне на суровините. Брентът загуби 1.6% от стойността си вчера, след като данните за запасите на петрол в САЩ посочиха повишение през изминалата седмица.

Златото достигна вчера до най-ниското си ниво от 5 години насам, като днес възстанови част от загубите си и се опитва да се върне отново над психологическата граница от 1 100 долара за унция.