Изпълнителният директор на швейцарската компания Roche – Северин Шуон, предупреди, че финансовите оценки на фармацевтичните компании по света са „много високи“, в интервю пред CNBC.

“Оценките са много високи и трябва добре да обмисляме как и можем ли да генерираме стойност за нашите акционери“, коментира Шуон във връзка със сделките по сливания и поглъщания в сектора през последните години.

„Не става въпрос само за наука или за стратегическо вписване на някоя компания в собствената ни структура. Много от активите, които наблюдаваме в момента са с високи цени и това е причината, поради която не придобиваме компании“, допълва още Шуон.

Швейцарската фармацевтична компания отчете ръст от 3% в продажбите си през първата половина на годината, след ръста в продаваните онкологични медикаменти, които са съдействали да се неутрализира поскъпването на швейцарския франк.

Пазарът залага на добрите позиции на швейцарската компания при онкологичните медикаменти, с навлизането й в гореща област като имунотерапията. Там конкуренция среща компанията от производители като Bristol-Myers и Merck.

Без отчитане на валутните разлики продажбите са нараснали с 6%.