Банките са с най-голям принос за това ръстът на корпоративните печалби в Европа от началото на година за първи път от финансовата криза през 2008 г. насам да изпреварва този в САЩ, показват данни на UBS Group AG.

Анализатори прогнозират 6.7% ръст на индекса Stoxx Europe 600 за годината, като в основата на повишението ще са банките, чиито печалби се очаква да скочат с 18%. В същото време корпоративните печалби в САЩ се очаква да нараснат с едва 1%, според данни на Bloomberg.

Поскъпването със 17% на акциите на европейските банки превърна трезорите в най-добре представящата се индустрия в последните шест месеца. Barclays Plc, UBS и Credit Suisse Group AG са сред лидерите по печалби.

“За първи път от известно време е по-добре човек да инвестира в европейски компании, отколкото в американски,” казва Луи де Фел - фонд мениджър в Raymond James Asset Management International, която управлява активи за около 60 млрд. долара.

“Имаме по-слабо евро, количественото улесняване на ЕЦБ започва да работи, лихвите са по-ниски, цената на петрола намаля – всичко това помага на европейските компании.”

На анализаторите също така може да им се наложи да вдигнат годишните си прогнози за печалбите, тъй като еврото поевтинява спрямо долара, а спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвите, се засилват.

Инвеститорският апетит намаля през лятото на фона на гръцката криза и срива на китайските борси, което свали индекса Stoxx 600 на 10% под върха му от април. По-добрите от очакваните печалби на компаниите обаче осигуриха известно облекчение.

Преодолявайки лошите резултати на компаниите за производство на суровини и хранителни продукти, като цяло резултатите за настоящото тримесечие са на път да се окажат по-добри от прогнозите на анализаторите с най-много от пет години насам, се казва в доклада UBS.

Банковите анализатори, сред които Ник Нелсън и Карън Олни, отбелязват, че дори след спада на пазара в последно време, европейските акции се търгуват при P/E съотношения доста над дългосрочните средни нива. Европа ще получи най-добрият валутен попътен вятър от 20 г. насам, според тях.

“За да продължи бичият пазар обаче, компаниите трябва да отчитат печалби,” казват от UBS. “Добрата новина е, че има признаци, че това ще се случва.”