Изглежда всеки има собствена версия на "Тайната на успеха." Ако напишете в Google на английски фразата "как да успея", излизат над 150 000 000 резултата.

Вътре в себе си знаем кои са повечето елементи на успеха: усърдната работа, отдадеността, визията, идеите, талантът, характерът, лоялността, екипната работа, стратегията, изпълнението, желанието, приспособимостта, отговорността и т.н., пише Entrepreneur.com.

Вижте още: 10 неща, които веднага трябва да спрете да правите

Има и най-малко три други елемента, които са от съществена важност, ако искате да успеете, но те рядко се вземат предвид.

1. Страхът

Повечето хора имат доста страх, но обикновено не гледат на него като на мост към успеха.

Всъщност страхът от успеха е една от основните причини, които ни възпират. Страхуваме се, че можем да изгубим приятелите си, хората могат да ни завиждат и да ни намразят или че очакванията за бъдещия успех ще бъдат още по-трудни за постигане. Има много начини, по които страхът може да ни ограничи, ако му позволим.

Погледнато от друга гледна точка обаче, страхът може всъщност да е пътеводен инструмент. Ако се страхувате да се обадите на потенциален клиент, да пуснете продукт, да кандидатствате за нова работа, да започнете нов бизнес или каквото и да било, спрете за момент, за да погледнете накъде сочи страхът. Не се поддавайте и не слушайте страха, а просто вижте той какво иска да избегнете.

Това първоначално съпротивление е добра индикация за посоката, в която трябва да се движите и за която трябва да работите. Предприемачите изживяват този опит всеки ден и и използват страха като GPS.

Никой не е успял без известна доза страх и способност да продължава напред, въпреки страха.

2. Провалът

Един от най-важите страхове, срещу които трябва да се изправим, е страхът от провал. Този страх се подсилва от факта, че повече хора са по-склонни да запазят това, с което разполагат, вместо да рискуват да го изгубят, за да преследват нещо повече.

Това плашещо усещане да се избегнат загубите и провала надделява над желанието да се сдобиете с повече. То се усложнява още повече от опасенията, че другите ще ни подценяват или няма да ни обичат, ако не постигаме целите си.

Провалът обаче е друг съществен елемент на успеха, защото помага да се елиминират опциите, които не действат, заостря концентрацията и ни показва ясно следващите стъпки.

Използваният прекалено често пример с Томас Едисон е добър. Той пробва и се проваля 9 999 пъти, докато се опитва да намери подходящата жичка за електрическата крушка. Той казва, че нито един от тези опити не е бил провал, а вместо това му е помогнал да намери правилното решение.

Няма как да има успех без провал на определен етап.

Вижте още: Няколко цитата за мотивация

3. Чувството на безсилие

Друг неизбежен аспект на успеха е чувството на безсилие. Ние сме хора.

Напълно естествено е, на фона на неумолимите и многократни провали, човек да се чувства безсилен и обезкуражен. Често ние имаме много малък контрол над причините за провала и чувството на безсилие, но пък имаме пълен контрол над нашата реакция на тези странични неща.

Можете да изберете да позволите на чувството на безсилие да ви надвие или пък можете да изберете да изградите психическа устойчивост и упоритост вътре във вас. Никой никога не е постигал пълноценен и траен успех без умствена устойчивост.

Ключът към използването на тези три елемента на успеха е да ги преобразувате в собствения си ум. Страхът трябва да стане посока, провалът - тестова епруветка, а чувството на безсилие смекчаващ агент и това само ще ви приближи към успеха.