В края на полугодието банковата система запазва стабилни основните си финансови показатели. Ликвидната позиция на отделните кредитни институции и на ниво система остава силна.

През второто тримесечие нарастват депозитите на домакинства и предприятия.

С предприетите макропруденциални мерки бяха допълнително укрепени ликвидната и капиталовата позиция на пазарни участници, чувствителни към външно негативно въздействие.

Към 30 юни 2015 г. ликвидните активи на кредитните институции у нас са 23.7 млрд. лв., или 28.3% от балансовото число на банковата система. В структурата им най-голям е делът на паричните средства (50.1%), като ролята на тези средства се засилва през тримесечието.

Високо става и коефициентът наликвидност, изчисляван по Наредба No 11 на БНБ, – 32.72%.

Отчетената към 30 юни печалба в банковата система е 503 млн. лв., със 171 млн. лв. повече спрямо първото полугодие на миналата година. Основен принос за подобрения финансов резултат имат по-ниските разходи за лихви и за обезценка.

Натрупаната за шестте месеца обезценка на кредитите и вземанията е 416 млн. лв. (при 533 млн. лв. година по-рано).

Нивото на кредитния риск в банковия сектор остава в обичайните граници.

През тримесечието не е отчетена съществена промяна в брутния размер на необслужваните експозиции и в края на юни той възлиза на 10.97 млрд. лв.

Общите активи на банковата система в края на отчетното тримесечие са 83.9 млрд. лв., а пазарната позиция на петте най-големи банки е 56.1%.

През периода е отчетено намаление на общите активи поради спада на депозитите от кредитни институции и на ценните книжа (получени и съответно емитирани от нерезиденти).

Балансовият агрегат пари и парични салда в централни банки и други влогове на виждане достига 13.8 млрд. лв. (16.5% от активите на банковата система).

Същевременно инвестициите в дългови ценни книжа намаляват с 1.7 млрд. лв. поради спада при репосделките с инструменти на чуждестранни емитенти.

В резултат на това делът на дълговите и на капиталовите инструменти в баланса на системата се понижава до 13.5%.

Брутните кредити (без авансите) през тримесечието се увеличават слабо (с 0.3%).

Кредитите на нефинансови предприятия намаляват със 77 млн. лв. под влияние на извършени продажби на портфейли. Заемите за домакинства се увеличават с 326 млн. лв., като при жилищните ипотечни кредити е отчетен незначителен спад, а при потребителските– слабо увеличение.

Валутната структура на кредитния портфейл се запазва, като делът на другите валути (извън лев и евро) остава несъществен. Общият размер на депозитите в края на юни е 71.1 млрд. лв., от които 52.8% са в левове и 38.3% – в евро.

Продължава тенденцията на растеж на средствата от местни източници, като в края на юни 89.4% от депозитите са привлечени от резиденти.

Делът на депозитите от домакинства в общата депозитна база достига 59.8%.

През второто тримесечие спестяванията на населението нарастват с 269 млн. лв. до 42.5 млрд. лв.

Ресурсът от нефинансови предприятия също бележи растеж – с 46 млн. лв., както и този от други финансови предприятия – със 110 млн. лв.

В края на юни балансовата позиция собствен капитал на банковата система е 10.8 млрд. лв. Динамиката на позицията спрямо края на март се дължи основно на движенията в неразпределената печалба и текущия финансов резултат.