Преди време медиите по света отразиха новината, че дубайският Burj Al Arab е станал първият седемзвезден хотел в света. Той обаче всъщност не е категоризиран за това от официален орган.

Алесандро Росо е основател на Hotel Seven Stars Galleria, който се намира в популярната галерия от 19 в. Виторио Емануеле в Милано.

Председателят на Alessandro Rosso Group е първият човек в света, който получава категоризация седем звезди за своя хотел и досега остава единствен.

“Искахме да бъде повече от хотел, който е определян като седемзвезден; искахме да получим категоризация за това,” споделя Алесандро пред Forbes.

Вижте още: Седемзвездните хотели в света

Той се обръща към базираната в Женева компания за независими инспекции и сертификации SGS, която поставя редица изисквания, на които един хотел трябва да отговаря, за да бъде считан за седемзвезден.

“Има много правила, за да може един хотел официално да бъде категоризиран като седемзвезден. Най-важното нещо обаче е местоположението му. Ако не отговаряте на това условие, няма как да се борите за седем звезди.

Хотелът трябва да бъде разположен в легендарна сграда, която е от голяма стойност за съответния град. Това не може да е просто една хубава сграда. Седемзвездният хотел също така трябва да разполага с повече апартаменти, отколкото стаи. В петзвездния хотел обикновено е обратното”, казва Росо.

Хотелът, който отваря врати през 2007 г., е проектиран от архитекта Еторе Мокети и разполага с общо седем апартамента. Хотелът разполага с пентхаус апартамент, където италианският крал Виторио Емануеле III (Виктор Емануил) е отсядал, когато посещавал Милано.

Продължава на следващата страница...

Нощувката в апартамента с площ 580 кв. м струва 15 000 евро, а в цената са включени личен готвач и иконом. Цените на нощувките за останалите шест апартамента започват от 1 500 евро.

Малкият вход на хотела откъм улица Силвио Пелико, който води към частен асансьор с 24-часова охрана, може лесно да бъде пропуснат.

“Един седемзвезден хотел е като къща, което означава, че е затворен за всички останали. Много от гостите, които отсядат тук, са държавни глави, знаменитости и милиардери предприемачи. Те имат нужда от уединение. Представете си, че тук е отседнал султан и някой го снима във фоайето на хотела,” казва Росо.

Предимствата на Hotel Seven Stars Galleria обаче не се ограничават само до местоположението и уединението, което предлага на гостите си.

“Когато посещавате луксозен хотел, до голяма степен трябва да следвате техните правила, а не те вашите. Това означава, че закуската се сервира до определен час и можете да избирате само това, което е в менюто на хотела. В един седемзвезден хотел клиентът определя правилата. Ако един гост е ограничен в избора си, дори и в най-малка степен, това не е седемзвезден хотел,” обяснява председателя на Alessandro Rosso Group.

Вижте още: 12-те най-високи хотели в света

Алесандро е отворил и училище за икономи. Всеки път, когато клиент направи резервация, той получава иконом, който говори неговия език.

“Богатите са навсякъде, така че не мога да отлича някакъв конкретен регион, откъдето идват нашите гости. Концепцията за иконома бе патент на британците, но днес Италия е вторият най-голям, образно казано, производител на икономи в света.

Нашите икономи се търсят много от китайци, южноамериканци и дори от Дисниленд във Флорида. Накрая, като икономи те трябва да знаят как да пазят тайна. Каквото се случва в този хотел или кой отсяда тук, си остава в хотела.”

За да не липсва нищо на гостите, те получават персонален иконом, чиято единствена цел е да им осигурява всичко, от което имат нужда. Това включва пазаруване в магазините на известни модни дизайнери, гориво за частния им самолет, частно посещение на стенописа Тайната вечеря на Леонардо Да Винчи, вчеря на покрива на галерията или среща с кмета.

”Не е толкова трудно тези срещи да се организират. Ние разбираме, че ако имаш определена мрежа в собствената си страна, би искал да имаш такава и когато си в чужбина. Чрез нас гостите могат да получат всичко.

Дори и нов паспорт, ако са изгубилия стария си, или пък някой да придружи съпругата на спа процедури, или пък да опакова багажа им и да им го изпрати, след като те вече са се качили на самолета. Икономът става от сън, когато и гостът, и не си ляга, докато гостът не си легне.”

Милано е градът, около който е по-голяма част от бизнеса на Алесандро Росо, но той в момента проучва и други места, където да представи концепцията на седемзвездния хотел. Както в Италия, така и извън нея.

“В момента подготвяме хотел на площад Сан Марко във Венеция. Флоренция, Рим, Истанбул и Шанхай са градове, в които съм намерил места за потенциални седемзвездни хотели,” казва Росо. За да намери местоположение, на Алесандро са му необходими средно между пет и 6 години, плюс още три години, за да направи хотела.