Азиатските индекси се повишиха за трети пореден ден, следвайки ръста на щатските индекси от вчера и след поскъпването на суровините. Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index, добави 0.4% към стойността си до ниво от 141.99 пункта.

Вчера щатските индекси добавиха по над 1% към стойностите си, като с най-голям ръст се отличи Dow, нараснал с 1.4%, следван от широкия S&P 500 с ръст от 1.3%. Технологичният Nasdaq добави 1.2%.

Индексът, следящ представянето на основните суровини, се оттласна вчера от най-ниските си стойности от 2002 година насам. Ръстът бе поведен от повишението в цената на медта, както и зърнените култури.

Брентът се върна при нива на търговия над 50 долара за барел, като суровината се търгуват днес при нива от 50.78 долара за барел с доставка през септември.

„Пазарите могат да продължат да се повишават, на гърба на доброто представяне на щатските акции“, според Тим Шрьодерс, портфолио мениджър в Pengana Capital, цитиран от Bloomberg.

„Налице е повишена вероятност Фед да прибегне до увеличаване на лихвите през септември предвид на силните данни за заетостта, които видяхме в края на миналата седмица“, допълва още специалистът.

Японският Topix добави 0.5% към стойността си, достигайки нов осемгодишен максимум. Южнокорейският Kospi добави 0.8% към стойността си, а австралийският S&P/ASX 200 нарасна с минималните 0.3%.

Златото се търгува без съществена промяна след вчерашното си повишение - при нива от 1 100 долара за унция с незабавна доставка, а среброто вече е трайно над 15 долара за унция при 15.15 долара с незабавна доставка.