Азиатските индекси се понижиха до нов, близо осемнадесетмесечен минимум, водени от спада в суровините и валутите в региона. Данни за състоянието на китайската икономика също разочароваха инвеститорите.

Износът на втората най-голяма световна икономика се е повишил с най-много от четири месеца насам, като по-голямо от очакванията понижение са регистрирали и производствените цени в страната.

„Пазарите започват да оценяват структурното забавяне на ръста на Китай, както и края на така наречения суперцикъл при суровините“, коментира Йошинори Шигеми, глобален стратег в JPMorgan Asset Management.

За първите шест месеца на годината световната търговия се е свила с около 4% на годишна база - темп, който не е наблюдаван от кризите през 2001 и 2009 година, според икономисти от BNP Paribas. Голяма част от това забавяне се предопределя именно от слабостта на китайската икономика.

Развиващите се пазари са сред тези най-силно засегнати от трудностите пред китайската икономика. От началото на годината индексът, следящ представянето на азиатските индекси, без да се включва Япония, е загубил 7.5% от стойността си. За сравнение - основните щатски и европейски индекси не са се променили значително от началото на годината.

Слабостта на азиатските пазари се потвърждава и от изнасяните тримесечни резултати. Около 32% от азиатските компании от индекса MSCI Asia са изнесли своите резултати, като над половината от тях са занижили прогнозите си за следващото тримесечие, сочат данни на Credit Suisse.

Петролът продължава да поевтинява на международните пазари. Брентът с доставка през септември поевтиня до 48.26 долара за барел, като не е много далеч от достигнатия шестгодишен минимум от 45.19 долара за барел в началото на годината.

Индексът, следящ представянето на 19-те основни суровини, се понижи до нови най-ниски стойности от 2003 година насам, като понижението му от началото на годината възлиза на 14%.