Огромна експлозия в склад за леснозапалими материали разтърси севернокитайския град Тянцзин, съобщи официалната агенция "Синхуа".

Най-малко 17 са убитите, а 400 души са пострадали при тежкия инцидент. Към 19.30 часа местно време огромно огнено кълбо и колона от пламъци, придружени от силна детонация, озаряват небето, а във въздуха са изхвърлени облаци дим и прах.

Очевидци твърдят, че огненият стълб е бил близо 100 м висок. След първоначалния взрив е имало серия други, прозорците на сградите са се пръснали, ранявайки мнозина.

Часове след експлозията над сградите в града все още се издигат стълбове дим. Пръснати стъкла има в радиус от 3 км около мястото на взрива. Двама от пожарникарите, дошли да гасят възникналия след експлозията пожар, са изчезнали.

Според държавната телевизия CCTV, президентът на страната Си Цзинпин е призовал хората да положат всички усилия да се помогне на пострадалите и да се угаси пожарът, който е пламнал след експлозията.

Магнитудът на първата експлозия се равнява на детонацията на 3 тона тринитротолуол (TNT), а последвалият втори взрив е бил еквивалентен на 21 тона TNT. Това съобщи Китайският център по сеизмология, цитиран от БГНЕС.

Тянцзин се намира на 140 км югоизточно от Пекин. Това е един от големите градове на страната с 15 млн. население и е едно от основните пристанища на Северен Китай. Той е един от четирите града, които са получили статут на провинция, заедно с Пекин, Шанхай и Чонкин.