Имиджът на България пред германските инвеститори се е понижил. Това става ясно от ежегодното допитване до немските фирми у нас. Около 270 млн. евро германски инвестиции са изтеглени от страната ни през 2014 г. Част от тези капитали са отишли за погасяване на кредити към фирмите майки.

България трябва да продължи да излъчва сигнали на стабилност, за да задържи германския бизнес. Това е позицията на Митко Василев, който е начело на германско-българската търговско-индустриална камара.

По-думите му трябва да положим усилия да събудим интереса не само на големите концерни, но и на средните и по-малки компании, като в същото време не крием проблемите си, посочва ТВ7.

Резултатите от последната анкета с германския бизнес са най-критичните за България от 1997 година насам. Най-голямо е недоволството от неефективното публично управление, корупцията, организираната престъпност; също и от липсата на подготвени кадри и добро професионално обучение.

Дори Косово е на по-високо място от нас в оценката за работата на правосъдната система.

В същото време търговията ни с Германия продължава да чупи рекорди – стокообменът за миналата година е стигнал 6 млрд. евро. Митко Василев очаква подобряване и при инвестициите – има високотехнологични германски компании, които проявят интерес към България.

Също така от тази година Германия възстанови издаването на държавни гаранции за инвестиции у нас. Това също трябва да повиши интереса към страната ни.