Заоблените дисплеи и другите модерни функционалности на смартфоните са по-малко важни за потребителите от базови характеристики, като продължителността на батерията и удобното ползване на устройството, сочи ново проучване.

Производителите на смартфони могат и да добавят нови функционалности в своите продукти - с цел да се отличават от конкурентите си, но това не впечатлява особено потребителите.

Вижте още: Най-добрите смартфони до 300 лева

По-дълъг живот на батерията, опростен интерфейс и лесно ползване на смартфона са основните характеристики, които потребителите търсят, според изследване на uSwitch.

Проучването, направено сред 5 306 смартфон потребители, сочи, че 28% ценят най-много в смартфона си лесното му ползване, следвани от 21%, които посочват на първо място животът на батерията.

Други черти на смартфоните, като здравина и водоустойчовост, добавят стойност към смартфона, според съответно 70 и 57% от анкетираните. Едва 49% от потребителите обаче смятат, че камера с оптично приближение е добавка, която си заслужава.

Едва 11% от потребителите смятат за полезни 3D-дисплеите, които се откриват при някои устройства, като например смартфона на Amazon - Fire Phone, докато 8% харесват специални външни дизайни, като например кожения калъф на модела LG G4.

Само 4% от потребителите са впечатлени от заобления дисплей на модела Samsung Galaxy S6 Edge.

Гъвкавите дисплеи, подобни на тези на моделите LG G Flex и G Flex 2, се смятат за преимуществени от едва 8% от потребителите.