Известният до момента като Android M, или шестата версия на най-популярната операционна система за смартфони в света на Google, ще носи името Android Marshmallow, когато се появи на пазара през есента на тази година.

Заедно с оповестяване на името, от Google пуснаха също трети и последен ъпдейт на превюто на Marshmallow, което вече е достъпно за притежателите на устройства Nexus.

Основното в новата версия Android Marshmallow е опростеният модел за разрешение на достъпа до информация на приложенията.

Други нововъведения за новата платформа са разплащането на Google - Android Pay, поддържането на USB Type-C порт и някои подобрения на визията на старата операционна система.

Новата операционна система ще е естествено продължение на Android 5.0 Lollipop, която донесе значителни промени в потребителския интерфейс на устройствата.

В Android Marshmallow програмистите на Google са се съсредоточили върху оптимизациите на производителността и работата с оперативната памет, като са се постарали също да подобрят енергопотреблението в режим на изчакване и при натоварване.

Според много специалисти новата операционна система ще залегне в разработвания от Google модел Nexus 5, който се очаква да се произвежда от две компании – китайската Huawei и южнокорейската LG.

И двата смартфона се очаква да са с фабрични скенери за пръстови отпечатъци, като настоящият Android позволява скенерът да бъде използван за достъп до приложенията.