След изключителния успех на хибридния лаптоп на Microsoft – Surface, все повече пазарни наблюдатели изразиха мнение, че компанията трябва да представи и смартфон от същата серия.

Първоначално от компанията опровергаха този слух, но предвид на слабите продажби на смартфоните от серия Lumia, налице са спекулации, че Microsoft отново се е върнал към тази идея.

Според изтекли в интернет данни, щатската компания разработва устройство с кодовото име Project Juggernaut Alpha, като става въпрос именно за подобен смартфон.

Очаква се да бъде наречен по-късно Microsoft Surface Mobile.

Устройството най-вероятно ще е с метално тяло, 5.5-инчов AMOLED-дисплей с резолюция 2 560 х 1 44 пиксела и стъкло Gorilla Glass 4.

То се очаква да се захранва от 64-битовия процесор на Intel - Atom x3, и да разполага с 4 GB оперативна памет. Моделът най-вероятно ще е в два варианта – с 64 и 128 GB вътрешна памет, както и слот за разширяване на паметта до 256 GB.

Най-привлекателната му характеристика обаче се очаква да е камерата. Тя най-вероятно ще с 21-мегапикселова PureView, с шестлентов обектив Zeiss. Задната камера също се очаква да е 8-мегапикселова широкоъгълна Zeiss.

Ако това се окаже вярно, то новото устройство лесно може да се превърне в смартфона с най-добра камера на пазара.

По отношение на останалите характеристики, смартфонът се очаква да е с писалка Surface Pen, USB Type-C порт и възможност за безжично зареждане. Разбира се, той ще е с новата операционна система Windows 10.

Все още няма снимки на новото устройство в интернет, като на този етап има само концептуални такива.