Действията на китайската централна банка по обезценка на валутата на страната инициираха серия от подобни мерки и от други централни банки по света. Последната финансова институция, която последва примера на Китай, е казахстанската централна банка.

Финансовата институция се отказа от фиксирания курс на националната си валута спрямо долара. Това инициира поевтиняването на казахстанското тенге с 27% спрямо долара рано тази сутрин.

Един долар се търгуваше рано сутринта при нива от 252 тенге.

Икономиката на Казахстан е силно зависима от петрола, чиято цена се понижи с около 30% през последните няколко месеца. Ниските цени на суровината вредят сериозно на икономиката на страната.

„Поради новата икономическа реалност е наложително икономиката да се настрои към нива от 30-40 долара за барел“, се казва в изявление от президенството на страната, цитирано от Bloomberg.

Днес петролът се понижи до нов шест и половина годишен минимум, след повишението с 2.6 милиона барела на запасите от петрол на САЩ за изминалата седмица. Запасите на най-голямата световна икономика са при 80-годишен връх.

В условията на слаб ръст на китайската икономика и свръхпроизводство, специалистите са на мнение, че цената на петрола може да продължи да се понижава. Това до голяма степен е предопределило и действията на казахстанската централна банка по обезценка на валутата на страната.