Всеки иска да е шеф, но може ли да бъде лидер? Изкуството да бъдеш лидер е в това да можеш да мотивираш хората да направят повече от онова, което самите смятат, че могат.

Или владеете това изкуство, или не. Това няма нищо общо с позицията ви.

Това, че имате подчинени, не означава, че сте лидер. За да сте лидер, трябва да имате влияние над хората, а не просто правомощия.

Както казва Джон Куинси Адамс: „Ако вашите действия вдъхновяват другите да мечтаят, да се учат, да правят повече и да постигат повече, то значи – вие сте лидер.“

Не е нужно да имате подчинени, за да сте лидер. И портиерът може да вдъхновява.

На другия полюс е човекът, който обича да следва. Дори да имате подчинени, вие пак може да не сте лидер, а последовател, вървящ по установените пътеки и чакащ идеи от другаде.

Виж още: 8 фрази, които спъват вашата кариера

Последовател сте тогава, когато следвате рутината, нямате визия за бъдещето, а хората около вас не ви вземат за пример.

И така, след като изяснихме, че вашата професионална титла не е гаранция за това дали сте лидер, нека отговорим на няколко въпроса.

Според експертите, за да разберете дали сте лидер или следващ, трябва да си зададете тези въпроси:

Правите ли повече, отколкото е задължително?

Последователите вършат работата си и толкова. Дори да са добри в нея, те рядко правят повече от това, което се очаква от тях. Дори не им хрумва да излязат извън обичайните си служебни задължения.

Лидерите обаче виждат служебните задължения като минимум на това, което могат да направят. Те търсят начин да добавят стойност към работата си. И добавят такава при всяка възможност.

Уверен ли сте?

Последователите виждат в таланта и успехите на околните заплаха. Лидерите виждат в това нещо добро за екипа си.

Оптимист ли сте?

Последователите виждат ограничения във всяка ситуация. Лидерите виждат възможностите. Когато нещата са зле, лидерите не губят време в това да се тревожат. Те са прекалено заети да търсят решение на проблема.

Отворени ли сте към промяна?

Последователите обичат да се придържат към сигурността. За тях промяната е нещо плашещо. Лидерите вземат всичко от всяка възможност, която се появи. Те обичат динамиката и постоянно питат „А сега какво?“

Решителни ли сте?

Последователите често се колебаят. Те се страхуват, че може да сгрешат. Лидерите са по-бързи във вземане на решения и не се страхуват толкова от вероятността решението да е грешно.

Поемате ли отговорност?

Когато е допусната грешка, последователите винят обстоятелствата, останалите и какво ли още не.

Лидерите поемат своята отговорност.

Хладнокръвни ли сте?

Последователите често се отчайват от неуспехи, дори малки. Когато нещо се обърка, те са готови да зарежат целия проект, защото смятат, че с него всичко е свършено. Лидерите не се предават толкова лесно.

Скромни ли сте?

Може да се изненадате, но лидерите често са по-скромни от последователите. Лидерите не се притесняват да запретнат ръкави и да свършат и по-мръсната работа, когато се налага.

Имате ли ентусиазъм?

Последователите са просто служители. Те отиват на работа, вършат това, което шефът им е казал и чакат да стане време да се върнат вкъщи, където са нещата, от които те наистина се интересуват. Лидерите обичат работата си и я вършат с ентусиазъм.

Имате ли вътрешна мотивация?

Последователите се мотивират от външни фактори – заплатата, повишение, титлата. Лидерите имат вътрешна мотивация.

Колко важна за вас е професионалната титла?

Интересувате ли се от това да добавите възможно най-гръмки титли на визитката си? За лидерите това не е никак важно.

Учите ли се?

Въпреки че са уверени в себе си, лидерите не изпускат възможност да посетят обучение, ако смятат, че ще им бъде полезно. За тях да бъдеш възможно най-компетентен е много важно.