Дали шефът ви не поставя крайни срокове без предупреждение? Вика ли ви без причина? Ако изпитвате подобни преживявания на работното място, по всяка вероятност шефът ви е ужасен и страховит.

Проучване сочи, че един от петима американски служители признава, че шефът му е изиграл негативно влияние върху кариерата му. Страховитите шефове са обикновено управители, които не са искали да бъдат лидери.

Те е възможно да са били повишени заради добрата си и упорита работа, но същевременно не притежават лидерски умения, благодарение на които да изградят сплотена и вдъхновяваща работна среда.

Ако работите за шеф, чиято агресия взима връх над вас, може да се окажете в ситуация, в която не можете да й се противопоставите. От друга страна, ако искате да имате успешна кариера, ще се наложи да се изправите лице в лице със страховития си шеф. Предоставяме ви няколко съвета, които ще ви помогнат на „бойното поле”:

1. Изберете внимателно момента на конфронтация.
Изисква се кураж, за да застанете срещу шефа си. Не можете просто да влезете в офиса му и да очаквате, че ще ви изслуша. Трябва да изберете внимателно точния момент за конфронтация и да разкриете проблема си.

Например, не можете да нахлуете в стаята за почивка след стресиращо и напрегнато работно събрание и да поискате повишение на заплатата. Това не е точното място, а също така и време за сериозни разговори като този за заплатата.

Когато избирате точното време за разговор със страховит шеф, обърнете внимание на неговия график и на настроението му. Дали шефът ви е най-сговорчив сутрин? Или пък започва да гледа с по-добро око следобедно време? Обърнете внимание на промените в настроението на шефа си и се опитайте да изберете точния момент за атака.

2. Осигурете доказателство.
Когато се конфронтирате с шефа си, трябва да разполагате с доказателство, което да потвърди думите и исканията ви. Шефът ви със сигурност ще поиска примери, кога ви е нагрубил или пък кога е нарушил етикета. Ако нямате подходящи примери, шефът ви просто ще вземе думите ви за празни приказки.

Например, да вземем случай, в който вашият шеф ви е нарекъл „мързел”, въпреки огромните усилия и часове, които влагате в изпълнието на задачите. Когато конфронтирате шефа си по този въпрос, подгответе си предварително примери колко много работа сте свършили. Така ще убедите шефа си в тезата си.

Вижте още: 7-те най-лоши шефове

3. Запомнете, че трябва да говорите логично.
За мнозина конфронтацията е емоционално натоварено състояние. Напълно възможно е да започнете разговора ядосани или афектирани. Вместо да разпалвате страстите, спомнете си, че трябва да запазите спокойствие и да съберете мислите си преди срещата. Последното нещо, от което се нуждаете, е да избухнете в скандал с шефа.

4. Подгответе предложения за подобряване на отношенията.
Ако шефът ви благоволи да изслуша думите ви, има вероятност да поиска предложения за разрешаване на проблема.
Например, ако шефът ви се разпалва излишно, когато не съумявате да му четете мислите, предложете му да се организират седмични събирания, на които да се обсъждат детайлно проектите.

5. Преценете дали не е най-добре да напуснете.
Понякога и n-броя разговори с шефа не са достатъчно, за да разрешат конфликтните точки. Всъщност, 75% от служителите вярват, че шефовете им са най-лошото и стресиращо нещо в работата им. Ако осъзнаете, че с нищо не можете да подобрите условията на работа, може би най-доброто решение е просто да напуснете или да се преместите в друг отдел.

Най-важното е да спрете да позволявате на шефа ви да ви влияе негативно с поведението и нрава си.
Работили ли сте някога за страховит шеф? И успяхте ли да коригирате отношението му към вас?