Кредитните карти не се ползват с добра репутация. Причината е, че те много лесно вкарват потребителите с лоша финансова дисциплина във „вечна дългова спирала“.

И все пак кредитните карти имат и някои предимства, основните от които са сигурността и гаранцията, която дават при извършването на определени покупки.

Ето някои случаи, в които обезателно трябва да плащате с кредитна карта, за да получите сигурност и гаранция:

Онлайн покупки и покупки от чужбина

При покупките онлайн трябва да сте много внимателни, особено когато пазарувате от малки и непознати или от чуждестранни сайтове.

Кредитните карти дават защита и гаранция за възстановяване на средствата при недобросъвестни продавачи, ако не изпратят стоката, която сте закупили в рамките на до 30 дни.

Продукти на малка стойност

Ако купувате от улични бутки или малки магазинчета, където са налице съмнения за сигурността на вашите данни, много по-добре е да плащате с кредитната си карта.

Кредитните карти са много по-сигурни от дебитните, а възможностите за следене и оспорване на направени покупки по-големи.

Наемане на автомобил

Много от издадените кредитни карти включват застраховка при наемането на автомобил. Освен това, ако използвате дебитна карта за наемане на автомобил, най-вероятно ще се наложи да платите значителен по големина депозит.

Хотелски стаи

Подобно на наемането на автомобил, и резервирането на хотелска стая трябва да се прави с кредитна карта, а не с дебитна.

Иначе може да ви бъде поискан сериозен депозит при плащане с дебитна карта от някои хотелски вериги (особено в чужбина).

Продукти, предлагащи гаранция или отстъпки

Някои кредитни карти дават възможност за допълнителна гаранция при покупката на определени потребителски стоки.

Налице са и специализирани кредитни карти, издавани от големи търговци, които ви дават допълнителни отстъпки при покупки от тях.

Самолетни резервации

Някои кредитни карти дават възможност да се трупат точки за отстъпки при по-често летене, други пък дават право на специални отстъпки при ползване на определени авиокомпании.

Плащането на самолетния билет с кредитна карта може да има редица предимства, както и определени привилегии при летене.