Отговорът да закупим или наемем жилище, или земеделска земя винаги е актуален. Факт е, обаче, че земята е доста добра алтернатива за нашите пари, освен вече изброените във вчерашния ден.

Статистиката говори

Земеделската земя поскъпна с 15.2% през изминалата година спрямо година по-рано, посочиха изнесени данни на НСИ.

Средната цена на земеделската земя е при ниво от 684 лева през изминалата година. Най-голямо през 2014 г. е поскъпването на лозята с 41.4%, следвани от нивите с 14%. Овощните насаждения поскъпват с 1.6%, докато постоянно затревените площи - с 24.2%.

Арендни договори

Данни на Агенцията по вписванията сочат, че за първото полугодие на 2015 г. у нас са сключени 33 638 договора спрямо 31 483 контракта за рента на земя за същия период на 2014 г.

Ръстът, макар и малък, идва на фона на спада през 2014 г., когато бяха сключени най-малко арендни договори за последните 4 години.

Финансов лизинг

В случай че не разполагате с необходимата сума за закупуването на парцела земя, то може би възможността за финансов лизинг е именно за вас.

Тя позволява покупката на земя на разсрочено плащане. Адванс Терафонд АДСИЦ обяви, че вече е сключила договори за продажба на близо 1500 дка на лизинг.