В последните 8 г. домакинствата и гражданите в страната са получили 8.39 млрд. лв. от лихви по спестяванията си.

Доходите ни от лихви за 2014 г. за първи път от 5 г. паднаха под 1 млрд. лв. - 952 млн. лв. Понижаващият спад на лихвените нива обаче се очаква да доведе до още по-ниски приходи от това перо през 2015 г.

По последни данни на централната ни банка, лихвите в страната вече са твърдо под 2%.

До 15 май 2015 г. се очакват данните за банковата ни система за първото тримесечие на 2015 г., но лихвите, получени за четвъртото тримесечие на 2014 г., са средно по около 70 млн. лв. на месец.

Следва да се има предвид, че за юни 2014 г. постъпленията ни от лихви се равняваха на 103.7 млн. лв. Това бе 40-ият пореден месец с лихви за повече от 100 млн. лв., като рекордните 139 млн. лв. са отчетени през лятото на 2012 г.

Тук роля определено има и Корпоративна търговска банка, давала между 6 и 8% годишно на вложителите си в последните години.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките вече е изплатил 3.588 млрд. лв. от депозитите на КТБ, като голяма част от тези средства отново се върнаха в банковата ни система, но вече на по-ниски лихви.

Какво е решението и какво означават по-ниските лихви?

По последни официални данни депозитите на домакинствата вече са над 42 млрд. лв. Т.е. банките имат достатъчно средства, които трябва да раздават под формата на кредити. Проблемът идва от факта, че кредитирането през последните години е почти замряло.

По-ниските лихви по депозитите вече се отразяват и на заемите, които са по-евтини. От това, както и от насочване на част от спестяванията ни към потребление, ще спечелят както бизнесът, така и всички ние, като клиенти на банките.

За хората, които трупат пари на влог, може би вече е време сериозно да се замислят за други алтернативи – било то взаимен фонд, доверително управление, директна покупка на акции у нас или чужбина, инвестиция в имот, земеделска земя или собствен бизнес.

Колкото по-рано го направят, толкова по-добре. Защото времето е пари.