В момента на рекордно ниски цени на петрола на международните пазари, производителите на суровината са в ситуация, в която са им нужни около половин трилион долара, за да покрият дълговете си. Много от тях могат и да не успеят.

Броят на петролните компании с лихви по облигациите им от над 10%, признак за сериозни трудности се е утроил през изминалата година, като общо 168 компании от Северна Америка, Европа и Азия попълват този списък, според данни на Bloomberg.

В същото време съотношението на дълг към печалба за сектора е най-високо от две десетилетия насам, именно поради факта, че цената на петрола е близо до шестгодишен минимум.

„Обликът и формата на петролната индустрия най-вероятно ще се промени в следващите пет до десет години“ смята Кимбърли Ууд, специалист в консултантската компания Norton Rose Fulbright. „Ако цената на петрола се задържи при настоящите си нива, броят на банкрутите ще се повиши драстично“, допълва още специалистът.

Близо 72 милиарда дълг на петролните компании е с матуритет през тази година и нови 85 милиарда са с матуритет през следващата. Изтичащият дълг за 2017 година е в размер на 129 милиарда долара, според данни на BMI Research. През следващите пет години петролните компании ще трябва да върнат общо 550 милиарда долара.

Щатските шистови производители допринасят за около 20% от дълга през тази година, като на второ място се класират китайските производители с 12% от дълга и Великобритания с 9%.

Колко ще пада петролът, зависи от това колко ще издържи Саудитска Арабия

В САЩ компаниите с лихви от над 10% по облигациите си са се повишили над четири пъти до 80 през изминалата година. Двадесет и четири европейски компании попадат в този списък.

Допълнително ситуацията пред петролните производители се усложнява от понижението на кредитния рейтинг на сектора от водещи кредитни агенции. През април Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на най-големият италиански производител на петрол – Eni, а през март Moody’s Investors Service занижи рейтингът на Tullow.