Вчера, по време на изложението в Берлин, Sony представи първия в света смартфон с 4К дисплей – премийния модел Xperia Z5 Premium.

Вижте още: Защо светът все още няма нужда от смартфони с дисплеи от 4К

Смартфонът се отличава с 5.5-инчов дисплей с резолюция 3840 x 2160 пиксела и наситености 808 точки на инч. Той ще разполага с 3 GB оперативна памет, както и мощна батерия от 3 430 mAh. Той ще се предлага само в три цвята.

Освен премийната версия на модела, японският производител на потребителска електроника представи и две негови разновидности – компактен и стандартен, съответно с 4.6 и 5.2-инчови дисплеи. Те ще имат по 2 GB оперативна памет.

И трите модела ще ползват процесора на Qualcomm - Snapdragon 810, като ще разполагат стандартно с 32 GB вътрешна памет с възможност за разширяване с карта до 200 GB.

Новопредставените смартфони са със стандарт IP68 за прахо- и водоустойчивост. Те също така поддържат стандарта за бързо зареждан еQuick Charge 2.0. Това е сериозен плюс, предвид на факта, че и трите модела са с несменяема батерия.

Моделът Z5 набляга, освен на премийния дисплей и на камерата, която е 23-мегапикселова с бърз автофокус.

Операционната система ще е Android 5.1.1, като те ще могат да се ъпгрейднат към Android 6.0 Marshmallow при излизането на новата операционна система по-късно през годината.

Премийната версия на модела ще се появи на пазара през ноември, докато другите два модела ще са достъпни за потребителите от октомври.

Очакванията са стандартната серия на модела да е с цена от 599 паунда (около 1 600 лева).