Дните на смартфоните, продавани за 1 000 долара, съвсем скоро ще са в историята, прогнозират пазарни наблюдатели. В бъдеще големите производители ще започнат да плащат на потребителите да ползват устройствата им в борбата за по-голяма потребителска база.

Вижте още: 70% от хората по света със смартфон до 2020 година

Ползата за компанията от производство на смартфон е по-малка, в сравнение с инсталирания на устройството софтуер. Производителите все повече осъзнават, че печалбите ще дойдат от софтуера, а не от хардуера.

В условията на времена, когато базово устройство може да бъде сглобено срещу сумата от около 10 долара, а разходите за високопроизводителните компоненти се понижават непрекъснато, големите играчи ще трябва да абсорбират разходите си за новите модели. В противен случай те ще продължат да губят пазарен дял за сметка на по-малки и гъвкави компании, смятат още специалистите от изданието The Australian.

Това означава, че големите производители ще предприемат инициативи за привличане на нови потребители, стартирайки с корпоративни клиенти, включително и безплатно раздаване на устройства.

Компании производители на луксозни смартфони като Apple и Samsung ще продължат да съществуват, но ще се приемат по-скоро като традиционни, отколкото като иновативни.

Тази тенденция е възможно да се случи на пазарите в Европа, Азия и САЩ в рамките на следващите пет години, смятат още анализатори от изданието.

Със загубата на стойност от смартфоните ще станем свидетели на бум на устройствата, които комуникират помежду си посредством интернет – умни часовници, дрехи, автомобили и други видове потребителска електроника. Това ще е следващото поле на битка между производителите.

Не е далеч времето, когато „умната риза“ ще предугажда опасността от това да получите сърдечен удар и ще казва на автомобила ви да ви закара в болницата. Докато колата ви вози сама към болницата, докторите ще получават данни за вашата медицинска история и текущо състояние.