Надпреварата за това кой ще представи първия смартфон в света с 4К дисплей е в ход. С най-големи шансове са два производителя – японският Sony и китайският ZTE.

Налице са спекулации, че Sony ще представи първия подобен модел по време на изложението в Берлин, което стартира на 4 септември в лицето на модела си Xperia Z5. Той се очаква да е с 5.5-инчов дисплей с резолюция 3840 x 2160 пиксела и наситености 808 точки на инч.

От китайския производител ZTE вече официално представиха плановете си за модел с подобен дисплей в лицето на ZTE Star 3.

И докато не е ясно кой ще успее пръв да извади на бял свят модел с 4K дисплей, въпросът, който е на дневен ред, е наистина ли имат нужда потребителите от смартфон с подобен екран.

Дали ситуацията не е подобна на тази при телевизорите с 4K дисплеи, където технологиите изпреварват значително потребителските нужди, а в условията на представянето на нови модели съдържание в подобен формат все още липсва.

Ето няколко причини защо смартфоните с 4К дисплей изпреварват времето си:

1. Липсват масови чипове, които могат да поддържат такъв екран

Моделът Sony Xperia Z5 се очаква да е с чип Qualcomm Snapdragon 810. Освен проблемите с потенциалното прегряване на смартфона, все още не е ясно как чипът ще се справя с подобен дисплеи на практика, въпреки че на теория поддържа тази резолюция.

При наличието на по-сериозни проблеми след тестове моделът може да отблъсне потенциалните потребители.

2. Батерията на смартфоните ще е сериозно засегната

Революцията при смартфоните изпреварва значително напредъка по отношение на живота на батериите. Всъщност издръжливостта на батерията е една от най-важните характеристики на умните устройства за мнозинството потребители.

Смартфоните с 4К дисплеи се очаква сериозно да черпят от ресурса на батериите и да съкратят и без това краткия живот на смартфоните към настоящия момент. Необходимо е съществено подобрение по отношение на капацитета на батериите преди 4К дисплеите да станат масово явление и предпочитани от купувачите.

3. Най-вероятно няма да видите никаква разлика

Изследвания сочат, че само половината от потребителите намират разлика между дисплей с резолюция 1 080 пиксела и 1 440 пиксела. Ето защо, според повечето специалистите, потребителите трудно ще откриват разлика между настоящите дисплеи от най-висок клас и дисплеите с резолиция 4К. Това трудно ще оправдава разликата в цените на двата типа устройства.

4. Ограничено видеосъдържание в 4К формат

Вече загатнахме за този проблем при телевизорите. Потребителите трудно ще откриват разлика в качеството на видеото, ако то не е в 4К формат. Все още обаче то е относително слабо застъпено и тепърва предстои да се развива.