Еврото записва понижения днес, след като бе подложено на натиск след отрезвяващата оценка на Европейската централна банка (ЕЦБ) за европейската икономика и индикациите, че може да се наложи да увеличи и без това огромната си програма за изкупуване на облигации.

Еврото поевтиня до 1.1087 спрямо долара, в сравнение с нива от над 1.1200 преди това. За последно еврото се търгуваше на ниво от 1.1127. Спрямо йената еврото губи 0.4% до 133.00, след като падна до четиримесечно дъно от 132.985.

В азиатската сесия едва ли ще има по-големи промени, тъй като по-късно днес се очакват данните за неселскостопанската заетост, а китайските пазари са затворени заради празник.

Очакванията за неселскостопанската заетост за август са, че икономиката е създала 220 000 нови работни места.

Скокът на йената спрямо еврото оскъпи японската валута и спрямо долара. Щатската валута изгуби 0.5%, до 119.51 йени.

По време на традиционната си месечна пресконференция вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги за първи път посочи, че птрограмата за изкупуване на облигации може да продължи и след септември 2016 г. и че размерът й може да бъде коригиран.

Слабото евро доведе до повишаване на доларовия индекс до 96.616 пункта, което бе най-високото му ниво от над две седмици. Индексът се отдалечи още от седеммесечното дъно от 92.621 пункта, достигнато миналата седмица.

Суровинните валути, като канадския и австралийския долар, поевтиняха спрямо щатския долар на фона на падащата цена на петрола. Австралийският долар се понижи до ново 6.5-годишно дъно от 0.6960 щатски долара.

Днес в Азия не се очакват данни, които могат да повлияят на пазарите, което насочва фокуса към данните от САЩ. Китайските пазари ще отворят отново в понеделник, докато щатските ще бъдат затворени за Деня на труда.