Американските акции отбелязаха мощно рали в сряда, след като Федералният резерв обрисува по-оптимистична картина на икономическата ситуация в страната и така успокои притесненията на инвеститорите, свързани със забавеното развитие на Китай и ефектите от него върху световната икономика.

Според данни на „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ, няколко регионални банки са „отчели засилен натиск върху средната работна заплата, причинен от затягане на пазара на труда“. За сравнение, по-ранните доклади демонстрираха увеличаване на заплащането в някои сектори.

Освен това по-силният долар и продължаващият спад на цените на петрола оказаха допълнително напрежение на икономическия растеж. Всичко това може да означава, че по време на срещата на 16-17 септември Федералният резерв може да отложи увеличаването на лихвените нива.

Заетостта в частния сектор в САЩ е продължила да се увеличава през август с малко по-бърз темп, отнесено към юли. Според данни на Automatic Data Processing Inc, новосъздадените работни места за изминалия месец са 190 000.

Американската производителност за второто тримесечие е регистрирала най-бърз темп на развитие от 2013 г. насам. Фабричните поръчки са се увеличили с 0.4 процента за юли, записвайки втори положителен месец, след силния юни.

‚Ако инвеститорите са очаквали значителен излишък от Китай или сигнали за сериозно влошаване на американската икономика в последния доклад на Фед, то тогава те са останали разочаровани“, каза Джон Канали, главен икономически анализатор на LPL Financial.

Търговската сесия в Китай бе относително стабилна благодарение на предстоящата дълга почивка в страната. Китайският фондов пазар ще бъде затворен в четвъртък и петък поради парад в чест на победата през Втората световна война.

Търговията на европейските пазари бе волатилна, но в крайна сметка акциите приключиха предимно на по-високи нива в сряда. Инвеститорите останаха предпазливи заради икономическата ситуация в Китай и възможността за увеличаване на лихвените нива в САЩ. Именно това предизвика масова разпродажба предишната сесия.

Европейските акции удариха дъно във вторник, след като се присъединиха към истерията от по-лошите данни за индустриалното производство в Китай и някои страни от еврозоната и така бяха повдигнати въпроси за световното икономическо развитие.

Сега инвеститорите очакват да видят сигнали за развитието на еврозоната. Те ще ги търсят в четвъртък, по време на срещата на Европейската централна банка.

EUR/USD

Еврото загуби позиции спрямо долара в сряда. Възходящата инерция бе прекъсната, а пробивът на съпротивата при 1.1329 бе отложен. Ако негативният ход продължи и занапред, двойката най-вероятно ще преодолее подкрепата при 1.1105 и ще направи тест на нивото 1.1016. Сесията стартира на цена от 1.1312, като мечият тренд преобладаваше през цялото време. Дъно за деня бе ударено при 1.1216, малко преди края на търговията. Финалната линия бе пресечена на курс от 1.1225.

Подкрепа: 1.1105; 1.1016;
Съпротива: 1.1329; 1.1411;

GBP/USD

Паундът записа волатилна търговия спрямо долара в сряда. В крайна сметка цената на отваряне бе почти еднаква с тази на затваряне, съответно 1.5303 и 1.5298. Около обяд мечите настроения преобладаваха и в резултат на това подкрепата при 1.5276 бе пробита, след като бе ударено дъно за деня при 1.5264. Двойката обаче не се задържа дълго на по-ниските позиции и малко след това лирата компенсира загубите. Очаква се валутите да направят втори тест на подкрепата и този път да достигнат нивото 1.5219.

Подкрепа: 1.5276; 1.5219;
Съпротива: 1.5508; 1.5589;

USD/CHF

Доларът записа стабилно увеличение спрямо швейцарския франк в сряда. Американската валута оправда положителните очаквания, преодолявайки съпротивата при 0.9689. Двойката остава над 50-дневната плъзгаща се средна и това предполага продължаване на възходящата инерция до достигане на второто ключово ниво при 0.9797. Търговията в сряда стартира на цена от 0.9585, а бичият тренд бе константен от самото начало. Връх за деня бе отбелязан при 0.9699, а финалът бе сложен едва 9 пипса по-надолу.

Подкрепа: 0.9545; 0.9523;
Съпротива: 0.9689; 0.9797;

USD/JPY

Доларът регистрира слабо увеличение спрямо йената в сряда. Американската валута прекъсна двудневния спад и възстанови частично загубите. Краткосрочните индикатори продължават да са в полза на долара и евентуален пробив на съпротивата при 121.63 може да се очаква. Сесията бе отворена на курс от 119.36, а връх за деня бе отбелязан още в първите часове на търговията при 120.45. Финалът бе сложен едва 13 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 118.89; 118.42;
Съпротива: 122.35; 122.88;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.