Случващото се на световните фондови пазари принуди валутните трейдъри да се върнат към фундамента в търсенето на „острови на сигурност“. Това до голяма степен се предопределя от факта, че най-добре представящите се валути през последния месец на изключителна волатилност са тези на страни с излишък по текущите им сметки.

Петте валути, поскъпнали спрямо долара в последния месец, са шведската и датската крона, еврото, йената и швейцарският франк.

Фокусът на инвеститорите е към баланса на плащанията на страните - фактор, широко въздействащ върху валутните курсове в края на миналия век. Впоследствие неговата важност бе заменена от лихвения диференциал между валутите.

В свят на рекордно ниски лихви обаче лихвеният диференциал отново отстъпва своето място по важност на традиционния баланс на разплащанията.

Вижте още: Най-популярните кери-трейд валути

„Във време на търсене на риск, балансът по текущата сметка не винаги е добродетел“, коментира Стивън Йен, управляващ партньор в SLJ Macro Partners LLP. „В обратната среда обаче - на търсене на сигурност, това е фактор, определящ доколко един актив е добър като остров на спасение“, допълва още специалистът.

Еврото доказва до голяма степен това с ръста си от 2.7% спрямо долара за последния месец. Традиционно валутата никога не се е приемала от пазара като „спасителен актив“.

Излишъкът по текущата сметка на страните от еврозоната обаче е при ниво от 2.3% от БВП - невиждано от дебюта на единната валута през 1999 година. Така еврото се оформя като новия „остров на спасение“ за инвеститорите.

Йената поскъпна с 3.1% спрямо долара, като излишъкът по текущата сметка на страната е при четиригодишен максимум. Излишъци от над 6% в Швеция и Дания съдействаха валутите на двете страни да поскъпнат съответно с 1.9 и 2.6% спрямо долара.

Не всички страни с излишък по текущата си сметка обаче се представят по-добре спрямо долара. Пример е норвежката крона, която е при 13-годишен минимум спрямо щатската валута. Тук обаче въздействие има понижилата се цена на петрола.