Валутните резерви на Китай са се понижили с рекордна стойност през изминалия месец, след като централната банка на страната е продавала долари, за да обезцени националната си валута.

Резервите са намалели с 93.9 милиарда долара, до 3.56 трилиона долара към края на август, посочиха изнесени днес данни. Юанът се понижи след информацията, както и 10-годишните американски дългови книжа.

Понижението на резервите сочи каква е цената за Китай в усилията за поддържане на слаба национална валута. Отливът на капитали от страната заплашва да задълбочи икономическото й забавяне.

„Ако централната банка на Китай продължи с валутните си интервенции, най-вероятно ще станем свидетели на по-нататъшно намаляване на валутните резерви“, според Ли Миаоксиан, валутен стратег в Bocom International Holdings.

„И докато финансовата институция се опитва да държи нисък курса на националната си валута, неизбежни ще са по-нататъшни отливи на капитали от чуждестранни инвеститори през следващите месеци“, допълва още специалистът.

Юанът загуби 0.2% от стойността си, до 6.4827 юана за долар, след оповестяването на данните.

Междувременно правителствени представители се опитаха да подкрепят пазарите днес, като изразиха увереност, че китайският фондов пазар се стабилизира.

Най-голямото от 21 години насам поевтиняване на юана от миналия месец повдигна сериозни въпроси относно стабилността и бъдещето на втората най-голяма световна икономика.

През последното десетилетие резервите на Китай нараснаха близо три пъти.