Азиатските индекси се понижиха в понеделник, насочвайки се към най-лошото си месечно представяне от три години. Това се случи след новото понижение на китайските индекси и увеличаване на спекулациите за първото повишение на лихвите от страна на Фед от осем години.

Данните за промишлената активност в Китай, които ще бъдат изнесени утре, се очаква да внесат повече яснота относно състоянието на втората най-голяма икономика в света.

Инвеститорското внимание през тази седмица ще е насочено още към бизнес активността в САЩ, заводските поръчки и заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика.

Индексът МSCI Asia-Pacific се понижи с 0.8% и се насочва към спад за месеца от 10%, което е най-голямото му понижение от май 2012 година насам.

С над 1% се понижи японският Nikkei 225, докато австралийският основен индекс се понижи с 1.2%.

Разпродажбите на азиатските пазари се засилиха, след като китайските индекси продължиха със спада си. До средата на деня шанхайския основен индекс загуби 3% от стойността си. Той се е понижил с над 40% от средата на юни.

Фючърсите на щатските индекси загубиха по над 1% от стойността си, сочейки очакван слаб старт на търговията.

„Като цяло нагласите към развиващите се пазари продължават да са негативни“, според Франсис Чойнг, стратег в Societe Generale в Хонконг. „Освен ако не станем свидетели на коренна промяна в траекторията на политиката на Фед относно лихвите, инвеститорите ще продължават да продават активи от развиващите се пазари“, допълва още специалистът.

Инвеститорите са продали активи от развиващите се пазари в размер на 5.9 милиарда долара за седмицата до 26 август, което е значително повишение в сравнение със сумата от 1.5 милиарда долара седмица по-рано, според данни на Nomura.

Вижте още: Петролът поскъпна с 10%

Петролът прекъсна най-голямото си двудневно повишение от над четвърт век и отбеляза спад. Щатският суров петрол загуби 0.8% от стойността си до 44.86 долара за барел, след като поскъпна с над 6% в петък.