Архипелагът Анавилханас е разположен на река Рио Негро, приблизително 70 км нагоре от Манаус, Бразилия, на място, където реката е широка почти 30 км по време на дъждовния сезон.

Това е най-големият архипелаг в света, намиращ се в сладки води. Броят на островите му варира в зависимост от сезона. Те са около четиристотин, но по време на дъждовете част от тях остават под вода.

Те са обхванати от гори и компактна растителност, които служат като подслон за разнообразни птици, животни, гризачи и насекоми.

Вижте още: 8 от природните чудеса на Бразилия

Във впечатляващите черни води на Рио Негро има изключително изобилие от водни организми, сред които пирани, крокодили, делфини и морски крави.

Архипелагът е създаден от натрупването на наноси и отломки, получени в резултат на ерозията на Гвиана Хил. Те, в съчетание с носените от Рио Негро утайки, формират уникалната екосистема на района

Архипелагът се простира 90 км по протежение на реката и се състои от 100 000 хектара острови и канали в рамките на Рио Негро и още 260 000 хектара крайречни гори.

Анавилханас е със статут на защитена територия от 1997 г. насам и е определен от ЮНЕСКО като важен екологичен район.