В светлината на провежданата пенсионна реформа у нас, ще погледнем как се представят водещите пенсионни фондове по света.

Общата стойност на активите под управление на най-големите пенсионни фондове в света е възлязла на 15.4 трилиона долара през изминалата година. Това е повишение с 3.4% на годишна база спрямо ръста им с 6.2% година по-рано.

Двадесетте най-големи пенсионни фонда в света са отчели ръст от 3.9% в активите си под управление през изминалата година, което е малко над средното за сектора.

Северна Америка остава континентът с най-голям размер на активи, управлявани от пенсионните фондове, допринасящи за 43.2% от всички активи на фондовете.

Пенсионните фондове в Европа са отбелязавали годишен ръст на активите си от 7.1% за петте години до 2014 г., докато тези в Азия – в размер на 3.9%. Активите на щатските фондове са се увеличавали средно със 7.6% за същия период.

САЩ е допринесъл със 128 пенсионни фонда сред 300-те най-големи фондове в света. От 2009 година насам девет фонда са отпаднали от Топ 300, докато десет са се присъединили към списъка.

Държавните пенсионни фондове са управлявали 66.9% от общите активи, като 141 от тях попадат сред 300-те най-големи фонда.

Двадесетте най-големи пенсионни фонда са инвестирали около 39.5% от активите си в инструменти с фиксиран доход, 42.2% в акции и 18.3% в други алтернативи и кеш.

Щатските пенсионни фондове са инвестирали по-голям процент от активите си в акции, докато азиатските са държали повече в инструменти с фиксиран доход.

Общият ръст в активите на пенсионните фондове за петте години до 2014 година е 36.2%.

През изминалата година към Топ 20 на най-големите пенсионни фондове се присъединява датският пенсионен фонд АТР, а напуска списъка японският Pension Fund Association.

Най-голям пенсионен фонд продължава да е японският държавен фонд Government Pension Investment Fund of Japan с активи под управление в размер на 1.14 трлн. долара през изминалата година. Фондът заема първата позиция неизменно от 2002 година насам, като активите му са с около 30% повече от втория най-голям фонд – норвежкия държавен пенсионен фонд Government Pension Fund of Norway, с активи от 884 милиарда долара.

Как стоят нещата у нас?

За сравнение, активите на пенсионните фондове у нас към края на миналата година са 6.65 млрд. лв., като от тях са инвестирани 6.36 млрд. лв.

Най-голяма част от вложенията са в ДЦК – 2.767 млрд. лв. (41.6%), следвани от акции, права и дялове – 1.85 млрд. лв. (27.8%), както и корпоративни облигации – 1 млрд. лв. (15%). Банковите депозити са за 511 млн. лв. (7.7%), а инвестиционните имоти – 154 млн. лв.

Какво е общото между 20-те най-големи пенсионни фонда в света?

Около 15 от 20-те най-големи фондове публикуват годишните си отчети за изминалата година и на английски. Девет от 20-те фонда наблягат над волатилността и несигурността за световните фондови пазари, а 11 смятат, че диверсификацията е ключов фактор за успех на финансовите пазари.

Осем от водещите 20 фонда наблягат над доброто представяне на световните фондови пазари през изминалата година, а девет коментират, че доходността им е засегната от ниските лихви в световен мащаб, като пет споменават и спада в цената на петрола през четвъртото тримесечие на миналата година.

Пет фонда изразяват загриженост относно застаряващото население в световен мащаб и очакваното повишение в продължителността на живот, което е заплаха за стабилността на активите им.