На своята 100-годишнина най-големият и мощен престъпен синдикат в Япония Yamaguchi-gumi се разцепва, след като години наред бе подложен на полицейски акции и изпитваше финансови проблеми.

Японската полиция, която се опасява от избухването на гансгстерска война, е нащрек, откакто в края на август излезе новината, че кланове в Yamaguchi-gumi се отделят от организацията. Резултатът са две групи - Yamaguchi-gumi и конкурентен синдикат, като и двете са базирани в Централна Япония.

Според експерти разцеплението е отражение на трудните условия, с които се сблъсква местната мафия якудза след поредица от закони срещу организираната престъпност, които отрязаха източниците й на приходи.

След като преди време якудза бе приемана за необходимото зло за справяне с мръсната работа на обществото, в момента японската мафия е табу за големите корпорации, а членовете й имат проблеми с трупането на средства от изнудвания или от сенчестите им дела в различи имотни схеми.

“Затягането на мерките срещу якудза е на всички нива, което затруднява мафиотите все повече,” казва пред WSJ Йошиаки Шинозаки, адвокат с десетилетия опит в борбата с организираната престъпност.

Yamaguchi-gumi е основана през 1915 г. от Харукичи Ямагучи като асоциация на докери. Човекът, на когото се приписва превръщането на Yamaguchi-gumi в най-голямата престъпна организация в Япония, е Казуо Таока, харизматичният трети лидер, наричан “мечката” за това, че изваждал с нокти очите на съперниците си при боеве.

Вижте още: Бързи и яростни - Якудза

По време на управлението на Таока в периода 1946 до смъртта му през 1981 г. Yamaguchi-gumi увеличава броя на членовете си, създава връзки с шоубизнеса и протяга пипалата си към политическите и финансовите кръгове.

Тези дейности раждат материал за безброй филми за якудза през годините, като в някои от дори се вменява, че гангстерите са поддръжници на традиционните японски ценности като лоялност и саможертва. Дори и днес съществуването на групи от якудза технически не е незаконно. Те имат офиси и фен списания, посветени на делата им от подземия свят.

Обществената нагласа към якудза обаче загрубя с годините. Най-вече рекетьорите всяха страх у корпоративна Япония за това, че изнудваха със заплахи да разкрият публично корпоративни тайни по време на годишни събрания на акционерите.

През 1997 г. бившият председател на Dai-Ichi Kangyo Bank (сега част от Mizuho Financial Group) се самоуби, след като стана ясно, че банката е отпуснала заеми за десетки милиони долари на един от ръководителите на тези схеми за рекет.

Говорителят на правителството Йошихиде Сука потвърди за признаците на безредици в Yamaguchi-gumi и ги описа като възможност престъпният синдикат да бъде отслабен.

Според писателя Ацуши Мизогучи, който е водещ японски експерт по орханизираната престъпност, има два основни фактора за разрива в Yamaguchi-gumi – недоволството сред някои фракции за дела от приходите, който трябва да се заделя за ръководителите, и спекулациите, че лидерът Кеничи Шинода (на снимката), известен още като Шинобу Цукаса, планира да бетонира позициите на своята фракция в организацията, като назначи свои приближени за негови наследници.

Според член на Yamaguchi-gumi организацията е направила вътрешно изявление в края на август, че 13 босове от водещите 72 клана са отстранени. Сред тях е и базираната в Кобе Yamaken-gumi, влиятелен клан, от който е бил и предшественикът на Шинода.

Отделили се кланове са се обединили под името Kobe Yamaguchi-gumi и вече са определили ръководната си структура. В момента Yamaguchi-gumi и новата организация се опитват да привличат членове на своя страна.

Това не е първият случай на вътрешен разрив в Yamaguchi-gumi. Бунт през 1984 г. води до продължила пет години в цялата страна кървава гангстерска война, в която са убити 30 души и ранени десетки.

Според Хироюки Уемацу, бивш полицай от отдела за борба с организираната престъпност, последното разделение може да премине в насилие. “Разцеплението ще означава по-малко приходи за Yamaguchi-gumi, а якудза по природа не толерира загуби”, казва той.

Вижте още: 10 мафиотски шефове, за които законите не важаха

През 1992 г. в Япония бе приет закон, който инкриминира различни дейности на якудза и подвежда под отговорност босовете за действията на техните подчинени. Компаниите, които съзнателно правят бизнес с якудза, също бяха заплашени от строги санкции.

Щатските власти се включиха в акцията и замразиха американски активи, контролирани от Yamaguchi-gumi и двама от нейните лидери през 2012 г.

През 2013 г. основното банково подразделение на Mizuho Financial Group Inc. получи нареждане от финансовия регулатор на Япония да подобри дейността си, след като председателят на банката подаде оставка след скандала, в който стана ясно, че тя е отпускала съмнителни кредити на криминални групи като якудза.

Yamaguchi-gumi има около 23 000 членове, които съставляват близо 44% от якудза в Япония, според полицейските данни. Броят на членовете обаче намалява, заедно с цялостното присъствие на якудза, а контролът на Шинода се поразклати.

Последните полицейски данни за финансовите постъпления на якудза датират от 1989 г., когато приходите са възлиза на 1.3 трлн. йени, което по днешния обменен курс е около 10 млрд. долара.